WHO: magas szintű a koronavírus nemzetközi veszélyessége

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt közölte, hogy a veszély „nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten”.

„Fogalmazási hiba történt, amit javítottunk” – mondta az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után csütörtökön még arról beszélt, hogy „Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet”.

Az nCov-2019 nevű vírusnak keddig Kínában már 106 halálos áldozata volt. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma 4 515-re nőtt a vasárnap esti 2 835-ről. Közülük 976-nak válságos az állapota, egy nappal korábban 461 ennyire súlyos esetet jegyeztek fel. A fertőzésgyanúsak száma csaknem hét ezerre emelkedett hat ezerről – ami lassuló növekedés.

A járvány gócpontjában, a 11 millió lakosú Vuhanban naponta már több mint 15 ezren kerülnek kórházba magas lázzal, ami ötszöröse az ilyenkor szokásosnak. A városban 62 kórháznak van lázklinikája. A város párttitkára hétfőn este a sajtónak azt mondta, hogy zsúfoltság alakult ki a kórházi felvételeknél, de a helyzet javul.

A kórokozó Vuhan egyik piacán bukkant fel először, ahol illegálisan vadhúst is árusítottak. A vírus Peking mellett egyebek közt Sanghajban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Srí Lankán, Franciaországban és Kanadában is megjelent.

Az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani

Hétfőn Washington jelezte, hogy kész segítséget nyújtani Kínának a koronavírus-járvány féken tartása érdekében – írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren. Az amerikai kormányzat folyamatos kapcsolatban áll Kínával – magyarázta az elnök, majd közölte: „felajánlottuk Kínának és Hszi elnöknek a szükséges segítséget. Nagyszerű szakértőink vannak.” Bejegyzésében Trump megemlítette, hogy az Egyesült Államokban nagyon kevés a megbetegedés, de a hatóságok figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Az USA-ban eddig öt megbetegedést diagnosztizáltak. Arizonában, Los Angeles környékén, Chicagóban, Texasban és az északnyugati Washington államban ápolnak koronavírusos betegeket, akik korábban mindannyian Vuhanban jártak. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pénteki közleményében azt tudatta: 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgálnak.

(Címlapi illusztráció forrása: Twitter)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?