Koronavírus: 41 halott Kínában, 3 fertőzött beteg Franciaországban

További 15 ember veszítette életét szombatra az új koronavírus okozta megbetegedésben Kínában, s ezzel a kór halálos áldozatainak száma már 41-re nőtt – jelentették be a kínai egészségügyi hatóságok szombaton, közölve azt is, hogy a fertőzöttek száma 1287-re emelkedett.

Péntek délután a halálos áldozatok száma országos szinten még 26 volt. Bár a fertőzöttek túlnyomó többségét még mindig a járvány epicentrumaként ismert közép-kínai Hupej tartományban tartják számon, az áldozatok közül egy a Pekinggel szomszédos Hopej, egy pedig az észak-kínai Hejlungcsiang tartományban hunyt el.

Az ország 31 tartományából immár 29-ben regisztráltak fertőzötteket, csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem.

A legfrissebb jelentések szerint Hopej tartomány egyik kórházában meghalt a fertőzéstől egy 62 éves orvos, aki a frontvonalban küzdött az elmúlt napokban a járvány ellen. Mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában az új koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében, ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, amelyben pénteken bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést – derül ki a kínai sajtó tudósításaiból.

Három fertőzött beteg Franciaországban 

A tüdőgyulladást okozó új korokozó megjelenését jelentette be a francia egészségügyi minisztérium, ez volt az első megerősített eset Európában. Csütörtök estig még két megbetegedésről volt szó (az elsőt Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében regisztrálták), bár a nap folyamán az SOS Médecins francia mentőszolgálat közölte, hogy Bordeaux egészségügyi szervei a koronavírusra jellemző tünetek miatt megfigyelés alá helyeztek egy kínai származású férfit, aki Kínából Hollandián keresztül érkezett Franciaországba. A francia egészségügyi hatóságok este közölték: a három beteget Bordeaux-ban és Párizsban kezelik kórházban, mégpedig elkülönítve.

Franciaország közben döntést hozott arról: autóbuszokkal segíti a fertőzés gócpontjának számító Vuhanban tartózkodó francia állampolgárokat, hogy távozhassanak onnan. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter nyilatkozatában közölte:

„Franciaország vuhani főkonzulátusa tájékoztatta a (francia) állampolgárokat arról, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve autóbuszjáratokat bocsát rendelkezésükre, lehetővé téve ezzel, hogy ha akarják, házastársaikkal és gyermekeikkel együtt elhagyhassák a várost”.

Kapcsolódók

Kimaradt?