A demokraták szerint tisztességtelenség vet árnyékot az impeachment-eljárásra

A demokrata párti szenátorok szerint tisztességtelenség vet árnyékot a szenátusban Donald Trump elnök ellen zajló impechment-eljárásra.

Szerdai sajtókonferenciájukon Sheldon Whitehouse Rhode Island szenátora azt állította, hogy a szenátusi tárgyalás eljárási szabályzatának hajnalban történt megszavazása Donald Trump amerikai elnök érdekeit szolgálta. Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője az eljárásról folytatott vita napját a szenátus "sötét napjának" és "sötét éjszakájának" minősítve emlékezetett rá: 11 javaslatot nyújtott be Mitch McConnell, republikánus frakcióvezetőnek, de a republikánusok valamennyinek még a napirendre vételét is leszavazták. Ezek a javaslatok új, a Fehér Ház birtokában lévő dokumentumok bekérését és a tanúk beidézését szorgalmazták.

„A lényeg, hogy az amerikaiaknak már a tárgyalás elején azzal kellett szembesülniük, hogy a republikánus szenátorok a releváns bizonyítékok nélküli, tisztességes eljárás ellen szavaztak" - fogalmazott Schumer. A New York-i szenátor kitért arra is, hogy szerdára virradóra azt ajánlotta McConnell szenátornak, hogy szerdán napközben folytassák az eljárásról szóló vitát, de a republikánus frakcióvezető azzal hárította el ezt, hogy tartani kell a menetrendet. "Úgy tűnik, hogy a szavazás elnapolására vonatkozó javaslat elutasításának egyetlen oka az volt, hogy McConnell szenátor tartani szerette volna az elnöknek tett ígéretét a menetrendről" - hangoztatta Schumer.

A demokrata párti politikusok sajtótájékoztatója után John Kennedy republikánus louisianai szenátor újságíróknak nyilatkozva úgy értékelte: Schumer Trump iránti gyűlölete "gyerekes".

A kedden kezdődött és szerda hajnalig elhúzódó szenátusi vita heves volt. Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke és a házelnök által kinevezett impeachment-menedzserek egyike például arra szólította fel a republikánusokat, hogy tartsák tiszteletben a szenátust és viselkedjenek tisztességesen. Pat Cipollone, a Fehér Ház jogi tanácsadója, a Donald Trump elnök védelmét ellátó jogászcsoport vezetője "nevetségesnek" minősítette az elnök ellen felhozott két vádpontot és a tárgyalást "bohóckodásnak" nevezte.

A vita nem egyszer személyeskedésekkel tarkított volt, hogy John Roberts, a tárgyalást elnöklő főbíró - aki egyébként az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság vezetője - egy adott pillanatban figyelmeztette mind a demokrata impeachment-menedzsereket, mind az elnököt védő jogászcsapat tagjait, hogy "tartózkodjanak a civilizált diskurzushoz nem illő szavak használatától" és viselkedjenek a hely szellemiségéhez méltóan.

A szenátusi tárgyalás kedden, helyi idő szerint a kora délutáni órákban a demokraták által megfogalmazott vádpontok részletezésével és az impeachment-menedzserek érvelésével folytatódik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?