Ismét tüntettek Teheránban a szerdán lelőtt ukrán utasszállító miatt

Mintegy háromezer tüntető gyűlt össze vasárnap az iráni főváros nyugati részén, pár százan pedig két egyetem előtt követelték, hogy mondjon le minden tisztségviselő, akinek része volt a tragédiában. A demonstrálók mindemellett meggyászolták a 176 halálos áldozatot.

Irán kormánya vasárnap bejelentette: munkacsoportot alakít, hogy kiderítse a repülő lelövésének minden részletét. A jelentést Haszan Róháni elnök kapja meg, utána pedig - így a kormány közleménye - történhetnek lemondások, felelősségre vonások. A repülő lelövését Irán napokig tagadta műszaki hibát valószínűsítve, és csak szombaton közölte, hogy légvédelme okozta a tragédiát - Teherán állítása szerint - tévedésből.

Szombat éjjel volt az első tüntetés Teheránban, akkor szintén több ezer ember vonult az utcára, a rendőrség pedig keményen lecsapott a tüntetőkre, könnygázzal oszlatták a tömeget. Még az Egyesült Királyság iráni nagykövetét is letartóztatták a tüntetésen, az iráni média szerint felbujtás miatt, a nagykövet azonban tagadta, hogy részt vett volna a tüntetésben. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?