Ötven évi uralkodás után elhunyt az ománi szultán

Ötvenévi uralkodás után, 79 éves korában elhunyt péntek este Kábúsz bin Szaid asz-Szaid ománi szultán – jelentette az Arab-félsziget délkeleti részén elterülő ország állami hírügynöksége az uralkodói palotára hivatkozva.

Utódja a 65 éves Hajszán bin Tárik asz-Szaid kulturális miniszter, az elhunyt szultán unokatestvére lett, aki már le is tette a hivatali esküt az állam kétkamarás konzultatív gyűlésében (parlament). Kinevezéséről a Twitteren számolt be az Al-Vatan című helyi napilap. Az AFP hírügynökség értesülése szerint Kábusz szultán vastagbélrákban szenvedett, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. December elején egy hétig egy belgiumi kórházban ápolták.

Kábúsz bin Szaid asz-Szaid 1970-ben, a volt gyarmattartó Nagy-Britannia segítségével, vértelen államcsínnyel megdöntötte apja, Szaid bin Timur szultán hatalmát. Azóta volt miniszterelnök, majd védelmi, külügy- és pénzügyminiszter is.

Az elhunyt uralkodónak nincs gyermeke, és nyilvánosan nem jelölt meg utódot a trónra. Egy 1996-os törvény úgy rendelkezik, hogy az uralkodócsalád feladata kijelölni az új szultánt. Ha a családtagok nem tudnak megállapodni, akkor egy tanács – amelynek tagjai a hadsereg, a biztonsági erők és a legfelsőbb bíróság vezetői –, valamint a konzultatív gyűlés (parlament) két kamarájának elnöke jelöli a trónra azt, akinek a nevét a néhai szultán meghagyta egy lezárt borítékban.

Az országban háromnapos gyászt hirdettek. Ománnak jó viszonya van az Egyesült Államokkal és Iránnal is.

Johannis részvétét fejezte ki

Részvétét fejezte ki szombaton Klaus Johannis államfő Kábúsz bin Szaid asz-Szaid ománi szultán halála miatt.

„Őszinte részvétemet fejezem ki a királyi családnak és az Ománi Szultanátus népének őfelsége Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán halála miatt, akinek uralkodása jólétet hozott a népnek, és aki jelentős erőfeszítéseket tett a régió békéje és biztonsága érdekében" – fogalmaz Twitter-üzenetében az államfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?