Keményebb megtorlást helyezett kilátásba az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka


-A A+Az iráni Forradalmi Gárda hamarosan keményebben megtorolja Kászim Szulejmáni meggyilkolását – fenyegetőzött szerdán a fegyveres elitalakulat egyik parancsnoka.

A Tasnim iráni hírügynökség jelentése szerint Abdollah Arragit azt mondta, hogy a Forradalmi Gárda az iráni hatóságok egyik legfontosabb ereje, és hamarosan keményebben megtorolja Szulejmáni halálát. Arragi nem részletezte, hogy mi lesz a megtorlás. Abdollah Aragi feltehetően arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán azt mondta, „úgy tűnik, Irán kezd visszakozni a rakétacsapásokat követően, amelyeknek nem volt amerikai katonai áldozata Irakban”.

A Tasnim idézte a Forradalmi Gárda parancsnokhelyettesét, Ali Fadavit is, aki szerint az amerikai célpontokra mért iráni rakétacsapások megmutatták az ország katonai erejét, amivel szemben az amerikaiak nem tudtak semmit tenni. Araggi csütörtöki kijelentése ellentmond annak, amit Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter mondott szerdán. Ő úgy nyilatkozott, hogy országa arányos intézkedésekkel torolta meg Kászim Szulejmáni iráni tábornok bagdadi meggyilkolását azzal, hogy támadást intézett szerdán két, az Egyesült Államok által használt iraki támaszpont ellen. A tárcavezető befejezettnek nyilvánította az ellencsapást.

Hasonló értelmű nyilatkozatot adott Mádzsib Taht-Ravancsi Irán ENSZ-nagykövete, aki szerint ha Washington részéről nem lesz katonai agresszió, Teherán nem indít újabb harci cselekményt. Az iráni lépés arányos felelet volt szerinte Szulejmani meggyilkolására, és Teherán az ENSZ-alapokmány 51. cikkének megfelelően élt törvényes jogával az önvédelemre. Ha az Egyesült Államok mégis harci cselekményekbe kezd, Iránnak nem marad más lehetősége, mint választ adni rá – mondta a nagykövet.

Eszmail Gáni, aki Kászim Szulejmáni megölése után került a gárda Kudsz nevű különleges egységének élére, fogadkozott csütörtökön, hogy folytatni fogja elődje irányvonalát. „Folytatni fogjuk ezt a fényes utat erővel” – hangoztatta a parancsnok.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X