Ukrán légitársaság: a járat személyzete nem hibázhatott

A MAU ukrán légitársaság képviselői szerint az Iránban szerda reggel lezuhant utasszállító repülőgépük jó állapotban volt, és a járat jól képzett személyzete sem követhetett el hibát. „Ez volt az egyik legjobb repülőgépünk kiváló, megbízható személyzettel” – jelentette ki Jevhenyij Dihne, a MAU elnöke kijevi sajtótájékoztatóján.

Ihor Szosznovszkij repülési műveleti alelnök hozzátette: mivel a gép elérte a 2 400 méter magasságot, minimális az esélye annak, hogy a személyzet hibát követhetett el. A gép személyzetét két pilóta, egy oktató és hat utaskísérő alkotta. Volodimir Japonenko parancsnok 11 600 óra repüléssel rendelkezett, szinte valamennyit Boeing típusú gépen repülte, Szerhij Homenko másodpilóta pedig 7 600 repülési órával.

Olekszandr Safijev, a MAU műszaki igazgatója elmondta, hogy a gépet 2016-ban gyártották, közvetlenül a Boeing üzeméből szerezték be, korábban sehol sem üzemeltették. Utoljára január 6-án esett át műszaki ellenőrzésen. A MAU nem kapott semmilyen jelzést a pilótáktól sem Teherán felé repülve, sem onnan a felszállás előtt arról, hogy műszaki meghibásodást észleltek volna.

A cég vezetése ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy tüzetes vizsgálatot indítanak, amelybe bevonják Ukrajna és Irán légiközlekedési hatóságait, a Boeing gyártóvállalatot, a légitársaság képviselőit, valamint az Ukrajnában működő, polgári repülőgépekkel kapcsolatos balesetek és események kivizsgálásával foglalkozó nemzeti irodát is.

Volodimir Zelenszkij elnök ezzel egy időben utasította az ukrán főügyészséget, hogy indítson büntetőeljárást a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. „Vizsgálóbizottságot kell létrehozni a rendészeti és a polgári repülésért felelős szakosodott szervezetek képviselőiből” – írta az ukrán államfő a Facebookon. Hangsúlyozta, hogy a katasztrófa minden lehetséges okát ki kell vizsgálni. Hozzátette: attól függetlenül, hogy mi okozta a katasztrófát, „ellenőrzik a teljes polgári flotta légi alkalmasságát”.

Zelenszkij üzenetét követően nem sokkal az ukrán ügyészi hivatal közzétette, hogy vizsgálatot indított a közlekedésbiztonsági szabályok, illetve a légi jármű üzemeltetéséről szóló cikkely megsértése címén. Közben IRIB iráni állami hírügynökségre hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentette, hogy megtalálták a katasztrófa helyszínén a roncsok között a repülőgép mindkét feketedobozát.

A MAU – teljes nevén Ukrajna Nemzetközi Légitársasága – Ukrajna legnagyobb légi fuvarozó vállalata. Személy- és áruszállítással egyaránt foglalkozik belföldre és külföldre is, beleértve Európát, az Egyesült Államokat, a Közel-Keletet, a FÁK-államokat és Ázsiát. 1992-ben alapították eredetileg állami vállalatként, de 2011-ben teljesen privatizálták, azóta száz százalékban magánkézben, több magánvállalat tulajdonában van. A cégben jelentős, befolyásoló tulajdoni hányaddal rendelkezik Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha, aki a vállalat részvényeinek 25 százalékát birtokolja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?