Pompeo: Szulejmáni megölése helyes döntés volt


-A A+

Kászim Szulejmáni megölése helyes döntés volt - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a minisztériumban tartott sajtókonferenciáján kedden.

Az amerikai diplomácia vezetője a sajtókonferencián az Egyesült Államok pénteken végrehajtott bagdadi légicsapásával kapcsolatos kérdéseket taglalta.

„Ez volt a jó döntés, igazunk volt” - mondta, és megismételte az amerikai kormány ismert álláspontját, miszerint az iráni Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka ellen végrehajtott célzott támadás jogszerűségét még a támadás előtt megvizsgálták, a csapásmérés nem volt ellentétes a nemzetközi joggal. Pompeo leszögezte: valamennyi további esetleges csapásmérés iráni célpontokra szintén megfelel majd a háború feltételeit szabályozó nemzetközi jognak.A miniszter kifejtette: az amerikai kormányzat elszánt, hogy féken tartsa Iránt, továbbra is maximális nyomásgyakorlással él majd, s amennyiben Teherán újabb rossz döntést hozna, Donald Trump amerikai elnök a múlt hetihez hasonló határozott, komoly választ ad majd.

Kitért arra az amerikai sajtóban is megjelent állításra, miszerint Kászim Szulejmáni diplomáciai látogatásra érkezett volna Bagdadba. „Komolyan elhiszi valaki, hogy ez a kedves úriember, ez a kiváló diplomata diplomáciai látogatás tett?” - kérdezte mosolyogva a jelenlévő újságíróktól. Alapvetően hamis információnak nevezte az állítást, miszerint Szulejmáni „diplomácia békeküldetést” teljesített volna Bagdadban.

Pompeo reagált Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter keddi teheráni bejelentésére, miszerint az Egyesült Államok megtagadta tőle a beutazási vízumot, amelyet azért kért, hogy részt vehessen az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén. „Mi mindig az ENSZ előírásaihoz igazodunk” - fogalmazott, de nem mondta ki nyíltan, hogy Washington valóban megtagadta a vízumot. „Nem szoktunk vízumügyeket kommentálni” - mondta. Hozzáfűzte: Zaríf „elsőrangú propagandista”.

Pompeo egyébként nem indul a novemberi szenátusi választásokon, sajtóhírek szerint még hétfőn tájékoztatta e döntéséről Mitch McConnellt, a szenátus republikánus frakciójának vezetőjét. Ez egyben azt is jelenti, Pompeo nem mond le a külügyminiszteri posztjáról, hogy a kansasi szenátori székért kampányoljon. Az 56 éves Pompeo korábban Kansas képviselője volt a szövetségi képviselőházban, és az elmúlt hetekben sok hír látott napvilágot arról, hogy tekintélyes republikánusok bátorították őt az indulásra a szenátusi posztért is. A Republikánus Pártnak ugyanis csupán 53:47 arányú többsége van a szenátusban, és úgy vélik, Pompeo szenátorrá választásával erősödhetnének. A külügyminiszter erős támogatottságnak örvend Kansasban, miközben a jelöltségét már bejelentő Kris Kobach győzelmét nem tartják egyértelműnek.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X