FRISSÍTVE - Négynapos munkahetet és hatórás munkaidőt javasol Sanna Marin

 FRISSÍTVE: Sanna Marin, Finnország miniszterelnöke négynapos munkahetet és hatórás munkaidőt javasol, hogy az emberek több időt tölthessenek a családjukkal. 

Ez azt jelentené, hogy hogy a mostani 40 órás heti munkaidő a hatvan százalékára, 24 órára csökkenne. „Úgy hiszem, az emberek megérdemlik, hogy több időt töltsenek a családjaikkal, a szeretteikkel, a hobbijaikkal és az élet más területeivel, mint a kultúra. Ez a következő lépés a munka világában" - mondta.

A miniszterelnök korábban, még közlekedésügyi miniszterként síkra szállt a munkaidő csökkentéséért, így kívánva növelni a munkavégzés hatékonyságát. A javaslat egyúttal válasz hivatalába kerülésének körülményeire is: a kéthetes postás sztrájk, ami kiváltotta a finn légi, közúti és tengeri közlekedési szakszervezetek szimpátiasztrájkját is - és az előző miniszterelnök bukását - , részben pont a dolgozók túlterheltsége miatt robbant ki.

FRISSÍTÉS A legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat „rácsodálkozik” arra, hogy a világsajtó ismét felkapta Sanna Marin tavaly augusztusban, még közlekedésügyi miniszterként mondott szavait. A finn miniszterelnök később tisztázta, hogy a két tervezetet - a négynapos munkahét és a 6 órás munkanap - nem egyidőben kellene bevezetni.

A világsajtó most, 2020 elején annak ellenére kapta fel ismét a hírt, hogy a munkaidő csökkentése nem szerepel Sanna Marin kormányának céljai között. 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?