Horvát elnökválasztás: az exit-poll szerint a szociáldemokrata Milanovic nyert

Zoran Milanovic volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje nyerte meg az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját Horvátországban a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint.

Az exit-poll adatokat a Nova TV kereskedelmi csatorna az urnák zárása, este hét óra után hozta nyilvánosságra. A tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint Milanovic a leadott voksok 53,25 százalékát, Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje pedig a szavazatok 46,75 százalékát szerezte meg.

 

A két héttel ezelőtt tartott szavazáson Milanovic a voksok 29,55 százalékát, Grabar-Kitarovic pedig 26,65 százalékát gyűjtötte be. A legutolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások Milanovic győzelmét vetítették elő, eszerint az ellenzéki jelölt a voksok 45 százalékára, míg ellenfele 42 százalékára számíthat. 

Politikai elemzők szerint a hivatalos eredmények valószínűleg ugyanazt mutatják majd mint az exit-poll, a második fordulóban Milanovic győzött. Milanovic eredményváró rendezvényén már ünnepelnek, Grabar-Kitarovic kampánystábja láthatóan csalódott. Az exit-poll eredmények után Ivan Anusic, Grabar-Kitarovic kampányfőnöke a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy ezt a különbséget valószínűleg már nem lehet behozni. 

Az elnökválasztás második fordulójában délután fél ötig 300 ezerrel többen szavaztak, mint az első fordulóban. A részvételi arány 43,52 százalékos volt, ami megközelíti a parlamenti választások alkalmával szokásos arányt.

(Címlapfotó forrása: Zoran Milanovic hivatalos Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?