Kemény válaszlépést ígért az iráni legfelsőbb vezető Hamenei Szulejmáni halála miatt


-A A+

Kemény válaszlépés várható az iraki fővárosban végrehajtott amerikai légitámadások után, amelyben meghalt egy iráni tábornok is - figyelmeztetett közleményében pénteken Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője.

"Kászim Szulejmáni tábornoknak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokának mártírhalála az elmúlt évek fáradhatatlan munkájának a jutalma. (.) Ha Isten is úgy akarja, életműve és életútja nem szakad itt meg, könyörtelen bosszú vár az ő és más mártírok vérét kiontókra” – írta fárszi nyelven Twitter-oldalán a legfőbb iráni vezető.

A Hamenei közleményét ismertető iráni állami televízió szerint a legfelsőbb vezető Szulejmánit az „ellenállás nemzetközi arcának” nevezte. Halála miatt az ajatollah háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Az iráni vezető - Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel egybehangzóan - arra figyelmeztetett, hogy Szulejmáni meggyilkolása erősíteni fogja az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenállást.

„Minden ellenségünknek tudnia kellene, hogy az ellenállás dzsihádja kettős motivációval folytatódni fog, és harcosainkat végső győzelem várja a szent háborúban” – írta Hamenei közleményében. „A Szulejmáni parancsnokot meggyilkoló amerikai terrorista erők kegyetlensége és ostobasága (.) kétségkívül tovább növeli az (Egyesült Államok és Izrael elleni) ellenállást a térségben és világszerte" - áll az iráni külügyminiszter közleményében.

A Fox amerikai televízió előzőleg jelentette, hogy Washington légicsapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A bagdadi nemzetközi repülőtér elleni támadásban életét vesztette Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. Ennek az ernyőszerzetnek a tagja az a Katáib Hezbollah milícia, amely múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen, és amely támadásra hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra.

A Pentagon szerint a pilóta nélküli repülőeszközzel végrehajtott "csapásmérés célja az volt, hogy elrettentse Iránt a jövőbeni támadásoktól". A Pentagon információi szerint ugyanis Szulejmáni aktívan dolgozott azon, hogy újabb támadásokat intézzenek amerikai diplomaták és katonák ellen a térségben.

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes szerint a parancsnokra a repülőtérre vezető egyik úton csaptak le felfegyverzett drónnal. Szulejmani Libanonból vagy Szíriából érkezett repülőgépen, kiszállt a gépből, és átült abba a gépkocsiba, amelyben Muhandisz és mások tartózkodtak.

Iráni megtorlások következhetnek

Az AP amerikai hírügynökség által idézett szakértők szerint Szulejmáni célzott csapással történt megölése erőteljes iráni megtorlást válthat ki a térségbeli amerikai érdekek ellen, és elmélyítheti az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktust, veszélybe sodorva az Irakban, Iránban és másutt állomásozó amerikai erőket.

"Játszmájával Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államokat a legveszélyesebb helyzetbe taszította a térségben" - írta a Telegram közösségi portálon Hesszameddin Asena, Haszan Róháni iráni elnök tanácsadója. "Bárki lépi is át a tiltott vonalat, számolnia kell a következményekkel".

Az iráni állami televízió kommentárjában az is elhangzott, hogy "a térség népe nem fogja tovább tűrni az amerikai jelenlétet". Az iráni külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok érdekeit is képviselő bagdadi svájci nagykövetet Szulejmáni megölése miatt - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Irán számára a tábornok nemcsak egy harctéri parancsnok volt, de a nemzeti büszkeség és az amerikai szankciók elleni szembenállás jelképe is. Az al-Kudsz támogatta Szíriában Bassár el-Aszad elnököt és az iraki kurdokat a Szaddám Huszein néhai diktátor elleni harcukban. Brigádjai Ali Hamenei ajatolláhnak, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének vannak alárendelve, akié az utolsó szó minden stratégiai ügyben az iráni alkotmány értelmében.
EZT OLVASTA MÁR?

X