Rekkenő hőség, bozóttüzek köszöntötték az újévet Ausztráliában


-A A+

Új-Dél-Wales partvidékén nem működnek a mobiltelefonok, az internet, sok helyen nincs villany, számos utat, autópályát le kellett zárni.

A távközlés és az áramszolgáltatás azért szakadt meg több helyen, mert a tüzek miatt megrongálódtak távvezetékek és átjátszó tornyok.

Victoria állam Maracoota városában legalább négyezren rekedtek tengerparti strandokon éjszakára, mert a közelben tomboló lángok a várost fenyegetik és az odavezető összes út járhatatlanná vált a tüzek miatt. A Sydneyből délre vezető autópályának 350 kilométer hosszú szakaszát le kellett zárniuk a hatóságoknak.

A tervek szerint szerdán a hadsereg segítségével, helikopterekkel és kétéltű járművekkel élelmet és vizet visznek a lángoktól elzárt településekre, illetve kihozzák onnan azokat, akik menekülni akarnak.

Ami az időjárást illeti, kedden Sydney nyugati felében 46 Celsius-fokot mértek. A meteorológusok előrejelzése szerint valamelyest enyhülhet a rekkenő hőség csütörtökön és pénteken, ám hétvégére visszatér a 40 fok feletti kánikula.

A tilalom ellenére Sydney-ben nem mondtak le a tűzijátékról

A bozóttüzekkel küzdő Ausztráliában is tűzijátékokkal búcsúztatták az óesztendőt. A leglátványosabb Sydney-ben volt - az előzets tiltakozások ellenére -, de a tűzveszély okán 15 perccel el kellett halasztani a kezdést az erős szél miatt. Több településen inkább egyáltalán nem kockáztattak, és elmaradt a tűzijáték.
EZT OLVASTA MÁR?

X