Carles Puigdemont felvette európai parlamenti mandátumát

Belga sajtóértesülések szerint Carles Puigdemont és Toni Comin katalán szakadár vezetők pénteken Brüsszelben engedélyt kaptak belépésre és ideiglenes akkreditálásra az Európai Parlamentbe (EP).

Ez azután történt, hogy az Európai Unió Bírósága csütörtökön úgy döntött, hogy a megválasztott EP-képviselőknek minden esetben joguk van mandátumuk betöltéséhez.

Az Európai Bíróság ítéletében azt is leszögezte, hogy Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes, EP-képviselői mentelmi joga érvényben volt, amikor októberben a spanyol legfelsőbb bíróság börtönbüntetésre ítélte őt. A bíróság egyúttal Junqueras azonnali szabadlábra helyezésére szólította fel a spanyol hatóságokat.

David Sassoli, az Európai Parlement elnöke hivatalos bejelentésében is megerősítette az Európai Bíróság határozatát a csütörtöki plenáris ülésen.

Ez a döntés nagy valószínűséggel hatással lesz majd a Belgiumban tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök kiadatásáról hozandó, 2020. február 3-ára időzített belga bírósági ítéletre.

Carles Puigdemont volt katalán elnök és egészségügyi minisztere, Toni Comin újságírók körében vette át ideiglenes parlamenti belépőjét, amelynek hivatalossá tételére 2020. január elején kerül sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?