Erdogan súlyos következményeket helyezett kilátásba amerikai szankciók esetére

Az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti légi bázisa, a dél-törökországi Incirlik légi támaszpont bezárásával fenyegetett a török elnök arra az esetre, ha Washington büntetőintézkedéseket vezet be hazája ellen - írta hétfőn a Star kormányközeli török napilap.

A tudósítás szerint Recep Tayyip Erdogan nem részletezte, hogy milyen amerikai szankciókra gondol, de vélhetően azokra, amelyeket amerikai szenátorok akarnak kieszközölni, amiért a NATO-tag Törökország a közelmúltban beszerzett négy üteget az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerből.

Az Egyesült Államok már beszüntette Törökország részvételét az F-35-ös amerikai vadászbombázó fejlesztési programjában, és felfüggesztette a harci gép eladását is a törököknek. Az F-35-ös jelenleg a világ egyik legmodernebb harci gépe, és az amerikai kormányzat amiatt aggódik, hogy a vadászbombázóval kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.

Erdogan az A Haber török kormányközeli televíziónak adott vasárnap esti interjújában úgy fogalmazott: ha szükséges, bezárják az Incirlik támaszpontot, de akár a kelet-törökországi Malatya tartományban található küreciki amerikai radarállomást is. A török elnök egyúttal hozzátette: az esetleges szankciókra a viszonosság jegyében adnak választ.

Az incirliki támaszpont az Egyesült Államok hadereje mellett a NATO-nak is évtizedek óta a legfontosabb légi bázisa Törökországban, sőt az egész közel-keleti térségben.

Erdogan az interjúban nemtetszését fejezte ki amiatt is, hogy az amerikai szenátus csütörtökön határozatban népirtásként ismerte el a törökök által a múlt század elején az örmények ellen végrehajtott tömegmészárlást.

Az Egyesült Államok illetékesei nincsenek teljesen tisztában a témával - vélekedett a török elnök, és felhívta a figyelmet, hogy a török archívumok nyitva állnak a tudósok és a történészek előtt. A török kormány a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfélmillió örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt. „Az indiánok története az amerikaiak 'fekete foltja', de sok hasonló dolgok történt Afrikában is” – mondta végül Erdogan, és jelezte: Ankara kezében is vannak ezekkel kapcsolatos dokumentumok, amelyeket majd nyilvánosságra hoz. Közzé fogják tenni a Nyugat rasszista és gyarmatosító történelmét – hangoztatta.

Kapcsolódók

Kimaradt?