Boris Johnson: az új brit kormány január 31-ig végrehajtja a Brexitet


-A A+Az új brit kormány elsöprő erejű felhatalmazást kapott a parlamenti választásokon arra, hogy végigvigye a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát, és ezt január 31-ig, a Brexit jelenlegi határnapjáig végre is hajtja – mondta pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Johnson vezette Konzervatív Párt a péntek délutánra véglegessé vált adatok szerint több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson.

A 650 egyéni választókerület közül a konzervatívok 365-ben nyertek, vagyis 365 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban. A Konzervatív Párt 47 fővel növelte parlamenti frakciójának létszámát és 80 fős többségben lesz az összes többi párt alsóházi frakciójának együttes létszámához képest.

A konzervatívok az 1987-es választás óta nem értek el ilyen jó eredményt. Az akkori választás után Margaret Thatcher 376 tagú alsóházi konzervatív frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

London belvárosában több száz radikális baloldali tüntetett szombatra virradóra a a Boris Johnson vezette konzervatív párt nagyarányú választási győzelme miatt. A demonstrálók – akik nem tudtak megbékélni a demokratikus választás eredményével – a Trafalgar téren összecsaptak a rendőrökkel is. A tüntetők között sokan a szélsőbaloldali úgynevezett „antifa” mozgalom tagjai voltak, akik rasszizmus-ellenes és migránsbarát rigmusokat skandáltak.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X