Az ukrán elnök cáfolta az alkut Donald Trumppal

A Donald Trump amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben egyszer sem volt szó „valamit valamiért” kérésről – hangsúlyozta újfent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy az amerikai Time magazinban hétfőn megjelent interjúban.

Az ukrán elnök közösen adott interjút Kijevben a Time, a francia Le Monde, a német Der Spiegel és a lengyel Gazeta Wyborcza című lapok újságíróinak. Az interjúban, amelyre a kelet-ukrajnai konfliktus lezárásában szerepet vállaló „normandiai négyek” december 9-i párizsi konferenciája előtt kerítettek sort, Zelenszkij elsősorban az ukrán-orosz viszonyt érintő kérdésekre tért ki, de szólt az amerikai-ukrán viszonyról és a Donald Trump amerikai elnökkel júliusban folytatott telefonbeszélgetéséről is.

Ez az a vitatott beszélgetés, amelyben az amerikai elnök azt szorgalmazta, hogy Kijev korrupció gyanúja miatt indítson vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségéért küzdő Joe Biden alelnök és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben, s amely miatt az Egyesült Államokban a demokrata többségű képviselőház megindította az elnök közjogi felelősségre vonását célzó eljárást (impeachment).

A demokrata párti törvényhozók szerint ugyanis Trump saját politikai céljai érdekében nyomást gyakorolt az ukrán elnökre, azt sugalmazva, hogy a Bidenék elleni vizsgálat megindításától függ az Ukrajnának szánt amerikai katonai segély folyósítása.

Volodimir Zelenszkij a négy lap munkatársainak nyilatkozva újfent leszögezte: a beszélgetés során Donald Trump egyáltalán nem beszélt arról, hogy a katonai segély folyósításának feltétele a vizsgálat megindítása lenne.

Kapcsolódók

Kimaradt?