Járványpánikot okozott egy romániai csecsemő halála a M1-es autópálya pihenőhelyén

Pénteken karantén alá vontak súlyos fertőzés gyanúja miatt egy Pest megyei pihenőhelyet, egy romániai kisbuszt pedig átkutattak, miután az egyik utas, egy csecsemő életét vesztette. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint nincs járványveszély.

A Blikk információi szerint péntek délelőtt rendőrök szállták meg az M1-es autópálya melletti Sasfészek-tó pihenőt, ugyanis fennállt a veszélye annak, hogy fertőző agyhártyagyulladás áll a háttérben. „Azt mondták nekünk, hogy egy kislány agyhártyagyulladás miatt rosszul lett az M5-ös autópályán, majd meghalt, ezért nem hagyhatja el senki a parkolót” – mondta a lapnak egy szemtanú.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI megkeresésére - a helyszínt nem konkretizálva - annyit közölt: a helyszínre mentőautók, gyermekrohamkocsi és mentőhelikopter is érkezett, küzdöttek a csecsemő életéért, de sajnos nem lehetett megmenteni.

A történtek után a népegészségügyi központ közölte: a román állampolgárságú csecsemő megbetegedéséről és magyarországi területen bekövetkezett haláláról a jelentési rendszerén keresztül értesült. A bejelentés után a járási hivatalok népegészségügyi osztályai haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket - írták.

"A csecsemő megbetegedését feltételezhetően olyan kórokozó idézte elő, amely nem okoz nagy járványokat, de a beteg közvetlen környezetében egy-egy megbetegedés esetleg előfordulhat. Ennek megelőzése érdekében a megbetegedett csecsemővel közvetlenül kapcsolatba került személyek - főként a buszon a családdal együtt utazók és a gyermek ellátásában részt vevők - gyógyszeres védelemben részesültek, ami megelőzi az esetleges további megbetegedések kialakulását" - olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?