Felbecsülhetetlen értékű ékszereket vittek el – videót tettek közzé a drezdai műkincsrablásról

Közzétett egy részletet a hétfői drezdai ékszerrablás idején készült biztonsági kamerafelvételekből a rendőrség az interneten.

Mint írtuk, hétfőn kora reggel törtek be Drezdában a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárába. A sachsen.de oldalon közzétett, majd az ABC News által is megosztott felvételen két alak látható, kezükben zseblámpa, amint a kincstár felé haladnak. Az egyik csuklyát viselő ember fejszével addig üti az ékszeres vitrin üvegét, amíg be nem törik.

A szigorúan őrzött múzeumból felbecsülhetetlen értékű 18. századi ékszereket vittek el. A rendőrség tanúkat keres, akik látták a betörést. Úgy vélik, többen is részt vettek a bűncselekményben. Röviddel a történtek után egy drezdai utcában kiégett egy autó, meglehet, hogy a betörők azzal menekültek el a múzeumtól, majd felgyújtották és hátrahagyták.

A betörés előtt az épület közvetlen közelében kigyulladt egy áramelosztó állomás, aminek következtében fennakadások keletkeztek a környék áramellátásában, így az utcai világítás sem működött a bűncselekmény idején.

A három ellopott ékszergarnitúra a 18. századból való, együtt nagyjából 100 tárgyból, gyémánttal, rubinttal, zafírral díszített ékszerekből áll. A feldolgozott anyag és a tárgyak egyenkénti értéke nem kiemelkedően magas. Azonban Európában egyedülálló gyűjteményt alkotnak, együtt, garnitúraként felbecsülhetetlen értéket képviselnek – emelte ki Marion Ackermann, a drezdai szász állami műgyűjtemények (Staatliche Kunstsammlungen Dresden) főigazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?