Megkezdődött a Székely Nagyvásár Budapesten

A mai korhoz igazodó eseményekre van szükség ahhoz, hogy a magyarság természetes összetartozását a mostani körülmények között is megélhessük, ilyen rendezvény a Székely Nagyvásár, amely egyúttal az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolatát erősíti – hangsúlyozta Varga Mihály magyar pénzügyminiszter a III. Székely Nagyvásár megnyitóján, pénteken Budapesten.

A november 22–24. között a Bálna Budapest Rendezvényközpontban megrendezett vásárt a pénzügyminiszter olyan eseménynek nevezte, amely évről évre teret biztosít Erdély kultúrájának és népművészeti termékeinek a bemutatására.

Varga Mihály kiemelte: a kormányzat a kezdetektől fogva úgy ítéli meg, hogy segíteni kell a határon túli magyarság megerősítését, hogy a külhoni magyar közösségek újabb és újabb generációjának tagjai saját szülőföldjükön maradjanak, és ott találják meg a számításukat. Ez Magyarország, az egész magyar nemzet érdeke – mondta.

Szerinte a harmadik alkalommal megrendezett Székely Nagyvásár tovább erősíti a magyarság összetartozását, szorosabbra fűzi a már meglévő barátságokat és lehetőséget ad újak megszületésére, emellett hozzájárul ahhoz, hogy a magyarországi és erdélyi kis- és középvállalkozások között további kapcsolatok épüljenek ki.

Kitért a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programra, amelyben a kormány jelentős forrásokat biztosít a külhoni magyar vállalkozások számára fejlesztési terveik megvalósításához, ezáltal a helyi kötődések erősítéséhez.

Emellett a magyar kormány 2012 óta tematikus éveket hirdet meg, amelyek keretében a határon túli magyarság egy-egy kiemelt célcsoportjának támogatását helyezi a fókuszba. A kabinet 2016-ban, a külhoni magyar fiatal vállalkozók évében kezdte meg az ottani vállalkozókkal való együttműködést, amelyet 2017-ben a külhoni magyar családi vállalkozások éve követett, 2018 a külhoni magyar családok éve volt, és 2019-ben, a külhoni magyar gyerekek éve programban is folytatták a vállalkozások támogatását – ismertette.

Varga Mihály leszögezte: amíg Magyarországon a mostani kormány van hatalmon – a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt támogatásával –, addig a határon túli magyarok biztosak lehetnek abban, hogy számukra az erkölcsi, politikai és anyagi támogatás biztosított lesz.

Elmondta, hogy az elmúlt három évben 460 vállalkozásfejlesztési projekt megvalósításához járult hozzá a kormány több mint 2 milliárd forinttal, Erdélyben több mint 200 fejlesztést támogatott 1 milliárd forintot meghaladó összeggel.

A Székely Nagyvásár – hasonlóan a 2015 óta megrendezett Székely Fesztiválhoz – a Hargita, Kovászna és Maros megyéből érkező mintegy száz vállalkozó 1500 termékét kínálja, emellett kulturális és művészeti bemutatók is várják az érdeklődőket.

Kapcsolódók

Kimaradt?