Orbán Viktor: a magyar etnikai pártok tudják a magyar érdeket külföldön képviselni

Bírálta Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott szokásos interjújában azokat a pártokat, amelyek szembeállítják a magyarországi és a határon túli magyar közösségeket.

A miniszterelnök a nemrég lezajlott Magyar Állandó Értekezlet és a Diaszpóra Tanács ülésével kapcsolatban kijelentette: Magyarországnak ott is kultúrát kell erősíteni, kapcsolatot építeni, ahol nagy számban élnek magyar közösségek, mert "egy vérből valók vagyunk, összetartozunk".

Az összetartozásnak a gazdasági lába is megerősödött a lelki mellett az elmúlt években - hangsúlyozta. A széttagoltság hátrányából szerint úgy lehet előnyt kovácsolni, ha a világ különböző területén élő magyarok összekapcsolódnak, összeadják erőiket, kapcsolatrendszerüket. Ennek köszönhető szerinte, hogy a magyar gazdaság a legnagyobb eredményét a szomszédos országokkal folyatott kereskedelemmel éri el.

A magyarországi gazdasági teljesítmény így az egész térségben élő magyar közösség gazdasági teljesítménye - mondta, bírálva azokat a pártokat, akik szembeállítják a magyarországi és a határon túli magyar közösségeket. Az a jó, ha a magyarok a szomszédos országokban maguk látják el saját politikai képviseletüket - szögezte le.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?