Az MSPI támogatására kérte az RMDSZ delegációja az EPP vezető politikusait

Az Európai Unió több döntéshozójával tárgyalt az RMDSZ küldöttsége Zágrábban, az Európai Néppárt csütörtökön véget ért kongresszusán. A Minority SafePack támogatását kérték tőlük.

Kelemen Hunor szövetségi elnök arról számolt be az RMDSZ Facebook-oldalán, hogy kollégáival közösen több miniszterelnökkel és európai uniós biztossal is találkoztak ezekben a napokban. „A Minority SafePack kezdeményezést minden egyes alkalommal szóba hoztuk, hiszen nemsokára iktatjuk az 1 millió 200 ezer aláírást, és elkezdődik az egyeztetés az Európai Bizottsággal. Arra kértük partnereinket, hogy közösen keressünk megoldást az őshonos kisebbségek problémáira – de olyat, amely a párbeszéden alapul!” – közölte a politikus.

Az RMDSZ szóvivője, Hegedüs Csilla arról számolt be a videónyilatkozatában, hogy több sikeres tárgyaláson vettek részt Zágrábban. Az Európai Bizottság jövőbeli demográfiáért és demokráciáért felelős biztosa, Dubravka Šuica a MSPI támogatásáról biztosította az RMDSZ delegációja által megfogalmazott kéréseket. Mariya Gabriel ifjúságért és az innovációért felelős biztos azt ígérte, hogy a romániai magyar közösség prioritásait is figyelembe véve dolgozza ki az európai oktatási standardokat, amelyek segítenek majd a romániai oktatási rendszer megreformálásában is.

Winkler Gyula EP-képviselő arról számolt be, hogy az Európai Néppárt kongresszusa Zágrábban a fenntartható fejlődéssel, a klímaváltozással és az új munkahelyek létrehozásával kapcsolatos jövőképet vitatott meg és fogadott el. Az RMDSZ-nek három prioritása van: az állampolgárokat támogatni kell a zöld és környezetkímélő átállásban; az oktatást is az új időszak kihívásaihoz és a diákok igényeihez kell igazítani; a kis- és középvállalkozásokat segíteni kell a digitalizáció útján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?