Sorra vallanak Trump ellen Ukrajna megzsarolásáról kormányzati tisztviselők

Magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők az Ukrajnának nyújtott amerikai segély visszatartásáról nyilatkoztak a képviselőház három bizottságának szerda éjszakába nyúló együttes meghallgatásán.

Laura Cooper, a védelmi minisztérium (Pentagon) helyettes államtitkára és David Hale, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára a meghallgatáson lényeges új információkkal nem szolgált. Mindketten arról számoltak be, hogyan és milyen körülmények között szereztek tudomást a Kijevnek nyújtott katonai segély visszatartásáról.

Laura Cooper - aki a Pentagonban az orosz és ukrán ügyek szakértője - azt mondta, hogy sokáig értetlenül állt a dolog előtt, de július 25-én a munkatársai jelezték neki, hogy az ukránok magyarázatot kértek tőlük a segély visszatartására. Július 25-én zajlott le a vitatott telefonbeszélgetés Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. Laura Cooper jelezte: nyilván nem volt véletlen, hogy az ukránok éppen aznap érdeklődtek náluk, mert szerinte ők is "valószínűleg értesültek" a visszatartás okairól.

David Hale igenlően válaszolt Adam Schiff demokrata párti képviselő azon kérdésére, hogy vajon "nagyon szokatlan-e" egy idegen országnak szánt katonai segély folyósítása annak fejében, hogy az adott állam nyomozást indítson az amerikai elnök egyik politikai vetélytársa ellen. A felelet után Adam Schiff úgy fogalmazott: "Szóval akkor ezt a választ értékelhetem úgy, hogy egyetért azzal, ez teljességgel helytelen volt?" David Hale úgy reagált: ő biztosan nem tenne ilyet.

Gordon Sondland, az Egyesült Államok Európai Unióhoz delegált nagykövete a képviselőházi meghallgatásán azt mondta: Donald Trump személyes ügyvédje, Rudy Giuliani kifejezetten azt kérte, hogy a katonai segély fejében Kijev indítson vizsgálatot Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden ellen.

Sondland – aki nem karrierdiplomata, hanem a Trump-kormányzat politikai kinevezettje – az előre elkészített nyilatkozata felolvasásakor többször hangoztatta, hogy munkája során nem szokott feljegyzéseket készíteni, és nem mindig emlékszik pontosan dolgokra, eseményekre. De ha az a kérdés, hogy az ukrajnai vizsgálatok ügyében érvényesült-e a „valamit valamiért” elve, akkor erre egyértelműen igenlő a válasza.

Sondland arra utalt, hogy az amerikai kormányzat visszatartani készült az Ukrajnának ígért katonai segélyt addig, amíg Kijev nem jelentette ki nyilvánosan a Bidenék elleni vizsgálatok megindítását.  A nagykövet azt mondta, Trump utasítására működött együtt – Rick Perry energetikai miniszterrel és Kurt Volker akkori ukrajnai különmegbízottal együtt – Rudy Giulianival, még akkor is, ha ő személyesen nem értett egyet vele, és nem tartja „helytelennek” Giuliani tevékenységét.

Quid pro quo. Valamit valamiért – ezzel a tárgyalás "módszerrel" fordult Donald Trump amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz tavaly nyáron, mikor az amerikai hadisegélyt ahhoz kötötte, hogy Ukrajnában látványosan, a sajtó nyilvánosságának bevonásával kezdeményezzenek eljárást Trump egyik legnagyobb politikai ellenfelének, Joe Biden fiával szemben. Országok között megszokott lenne az érdekek szerinti politizálás, de ebben az esetben Trump a saját érdekében használta az amerikai hadisegély visszatartását, ami már törvénytelen.

Kapcsolódók

Kimaradt?