Három katalán függetlenségi politikus kiadatását kéri a belga és skót hatóságoktól Spanyolország

Három katalán függetlenségi politikus kiadatását kéri ismét a belga és skót hatóságoktól Spanyolország - közölte az El País című spanyol napilap kedden a legfelsőbb bíróságra hivatkozva.

Az újság információi szerint a bíróság európai elfogatóparancsot adott ki Antoni Comín, Lluís Puig és Clara Ponsatí ellen, akik a 2017 októberében leváltott, Carles Puigdemont vezette függetlenségi katalán kormány tagjai voltak. Vele együtt távoztak az országból két éve az alkotmányellenesen megrendezett népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadását követően az igazságszolgáltatás elől menekülve. Állításuk szerint Spanyolországban nem számíthattak tisztességes eljárásra. A Belgiumban élő Comínt zendülés és közpénz hűtlen kezelése, Puig-ot engedetlenség és közpénz hűtlen kezelése, a Skóciában tartózkodó Ponsatít pedig zendülés bűncselekményében kívánja felelősségre vonni a spanyol bíróság.

A lapnak Gonzalo Boye védőügyvéd elmondta: mindannyian készen állnak arra, hogy önként jelentkezzenek az illetékes külföldi hatóságok előtt. A belga hatóságok egyszer már elutasították a kiadatást a kérelem szabálytalanságára hivatkozva.

Az újabb európai elfogatóparancsot három héttel azután aktiválta a spanyol bíróság, hogy a 2017-es katalán eseményekkel összefüggésben miatt a legfelsőbb bíróság zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt, többségében egykori kormánytagokat ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre. Közülük négyet közpénz hűtlen kezelésében is bűnösnek találtak a bírák.

Az ítélethirdetést követően Carles Puigdemont volt katalán elnök ellen is újabb nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?