Amelie fákat csavart ki és utakat tett járhatatlanná Franciaországban

Óránként több mint 160 kilométeres sebességgel érkezett vasárnapra virradóra  Franciaországba az első nagy őszi vihar, amely az Atlanti-óceán partvidékén fákat csavart ki és utakat tett járhatatlanná, napközben 140 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A Franciaország délkeleti részére lecsapó Amelie vihart orkánerejű szél, erős esőzések és hirtelen áradások kísérték.

A Meteo France jelentése szerint Cap Ferret-nél óránként 163 kilométeres erejű széllökéseket mértek, az Atlanti-óceán partjának mentén északabbra található Ré szigetén óránként 139 kilométeres, míg Bordeaux belvárosában óránként 121 kilométeres erejű volt a szél.

A vihar napközben fokozatosan haladt az ország belseje felé és veszített az erejéből, de a délnyugati országrészben 140 ezer háztartás áram nélkül maradt vasárnap.

Személyi sérülés nem történt, a hatóságoknak elsősorban az utakra dőlt fák és a leszakadt vezetékek miatt kellett intézkedniük, számos mellékút járhatatlan volt vasárnap és a regionális vasúti vonalakon is szünetelt a közlekedés.

Landes megyében 47 ember mentettek ki egy kempingből, Mimizan településen a kaszinó teteje beomlott. A dél-franciaországi Marseille-től húsz kilométerre található Marignane településen három óra alatt 50 milliméternyi eső esett, két folyó kilépett a medréből, és elárasztotta a teljes várost. A környéken mintegy harminc autós szorult a gépkocsijába, őket a tűzoltóknak kellett kimenteniük.

Kapcsolódók

Kimaradt?