Megvan Románia következő Ifjúsági Fővárosa

2020. május 2. – 2021. május 1. Konstanca lesz Románia Ifjúsági Fővárosa – jelentették be szombaton az Ifjúsági Gála keretében Iași-ban, amely jelenleg a cím viselője. A címet a Románia Ifjúsági Fővárosa Kormányzósága, a Iași-i Ifjúsági Civil Szervezetek Föderációja (FONTIS) és Iași önkormányzata adta át.

A #ComeToSEAus című nyertes program célkitűzése, hogy egy asztalhoz ültesse a konstancai fiatalokat, hogy azok együttműködhessenek, és megvitathassák a városuk jövőjét. A cím viselőjeként Konstanca szeretné kiaknázni a város potenciálját, hogy minél több területen fejlődhessenek. Konstanca egy 50 ezer euró értékű díjban is részesült, amelyet a Román Kereskedelmi Bank (BCR), a Románia Ifjúsági Fővárosa program egyik kezdeményezője ajánlott fel.

Konstanca mellett Craiova jutott a címért folyó verseny döntőjébe. A döntős pályázatokat az ifjúsági civil szféra, a magánszektor, a parlamenti politikai pártok ifjúsági szervezeteinek és egyes közintézmények képviselőiből álló független zsűri értékelte. A zsűrizés olyan kritériumok alapján zajlott, mint a pályázat indoklását megalapozó motiváció, a vízió, a küldetés és a célok koherenciája, valamint a javasolt projektek beilleszkedése az ifjúságot érintő közpolitikák stratégiájába és dokumentumaiba.

„Civil részvétel szükséges ahhoz, hogy hozzájárulhassunk városunk és közösségünk fejlődéséhez. Régóta érezhető egy egységes és aktív ifjúsági mozgalom szükségessége, és íme, idén a konstancai fiatalok együttműködnek a városuk jövőjének megvitatásában. A Románia Ifjúsági Fővárosa címre benyújtott pályázatunkban felvállalt célunk egy, bármilyen területről érkező fiatalokat megcélzó platform megalkotása, amelyen keresztül a részvétel alapértelmezett lesz, a fiatalok érdekeit védjük és népszerűsítjük, és az általuk beazonosított problémákra megoldásokat is keressünk. Készen állunk arra, hogy beindítsuk a projekteket és kijelentsük: #ComeToSEAus” – mondták el Konstanca képviselői.

„A fiatalok jelentik azt a mechanizmust, amely mozgásba helyezi a városokat. A változás iránti igény nagyon is valós, láthatjuk a kezdeményezéseken, részvételen és innovatív ötleteken keresztül is, a Románia Ifjúsági Fővárosa program pedig azért létezik, hogy támogathassa ebben a fiatalokat. Az efféle programokon keresztül létrejött kapcsolat a fiatalok és a helyhatóságok között a későbbiekben fenntartható és tartós együttműködést eredményeznek. Az, hogy egy asztalhoz ültethetjük a fiatalokat, a helyhatóságokat és a magánszférát, akik azonos célt is követnek, sikerként és a harmonikus jövő irányába tett hatalmas lépésként könyvelhető el” – nyilatkozta Nicoleta Deliu, a BCR kommunikációs és közösségi ügyekért felelős részlegének vezetője.

Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója, a Románia Ifjúsági Fővárosa Kormányzóságának főtitkára azt hangsúlyozta: „Folyamatosan figyelmet fordítunk a fiatalok igényeire, a Románia Ifjúsági Fővárosa programon keresztül pedig sikerül őket bevonni a közösségek fejlesztésébe. Nagyon fontos, hogy együtt dolgozzunk, támogassuk a fiatalokat. A helyhatóságok egyre nyitottabbak aziránt, hogy bevonják a fiatalokat a helyi szintű döntéshozási folyamatokba, ez pedig azt bizonyítja, hogy fenntartható közösségek és városok irányába tartunk. Gratulálok a konstancai csapatnak és sok sikert kívánok a megvalósításhoz.”

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Románia Ifjúsági Fővárosa program ötödik kiadásához érkezett. Ez azt bizonyítja, hogy valós igényt jelent a városi közösségek fejlesztése, és hogy léteznek a javaslataikat megvalósítani képes fiatalok. A #ComeToSEAus koncepció arra sarkallja a konstancai fiatalokat, hogy bízzanak jobban a saját erejükben és legyenek motiváltabbak a részvételre, ez pedig olyasmi, amire mindannyiunknak szüksége van. Gratulálok a győztes városnak!” – nyilatkozta Mihai Dragoș, a Romániai Ifjúsági Tanács elnöke. 

Tudor Ogner, a Kolozsvári Fiatalok Föderációjának elnöke ugyanakkor elmondta: „A tanulás, a kitartás és az odaadás csak néhány olyan ütőkártya, amellyel a városukért tenni akaró fiatalok rendelkeznek. Nagyon örvendünk a városok fejlesztését célzó rengeteg új ötletnek és projektnek, amelyek ugyanakkor olyan folyamatokat terveznek, amelyek az ifjúsági szervezetek, helyhatóságok és a magánszféra együttműködésén alapulnak. A Románia Ifjúsági Fővárosa program ugródeszkát jelent a közösségek érvényesítéséhez és alkalmat arra, hogy a figyelmünket ismét az ifjúság felé fordítsuk. Gratulálok Konstanca városának és sok sikert kívánok projektjeik megvalósításához.”

A programot a Románia Ifjúsági Fővárosa vezetősége – a Romániai Ifjúsági Tanács, a Kolozsvári Ifjúsági Szövetség, a PONT Csoport és a Román Kereskedelmi Bank (BCR) – koordinálja.

A Románia Ifjúsági Fővárosa program 2016-ban indult, elsőként Temesvár viselte a címet, majd Bákó, Nagybánya és Jászvásár, utóbbi 2019. május 2. óta. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?