Hatvan merényletkísérletet hiúsítottak meg 2013 óta Franciaországban

A francia hatóságok hatvan merényletkísérletet hiúsítottak meg 2013 óta, legutóbb október elején egy gépeltérítési kísérletet - mondta Christophe Castaner francia belügyminiszter egy csütörtök esti televíziós műsorban.

A párizsi prefektúrán október 3-án négy áldozatot követelő iszlamista támadás óta nem kellett merényletet meghiúsítani - fogalmazott a France2 közszolgálati televízióban a tárcavezető. Hozzátette, hogy néhány nappal a rendőrségi késelés előtt viszont igen. „Egy olyan egyénről van szó, akit a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletek ihlettek" - mondta Christophe Castaner. Arra a kérdésre, hogy a gyanúsított repülőt akart-e eltéríteni, a miniszter elmondta: „ez volt a terve, ehhez szervezkedett”. Castaner szerint a férfit előállították, de több részletet nem árult el.

A francia hírügynökségnek igazságügyi források megerősítették, hogy szeptember 26-án eljárás indult egy férfi ellen - akit le is tartóztattak - terrorcselekmény elkövetésére létrejött bűnszövetkezet létrehozásának gyanújával.

Kapcsolódók

Kimaradt?