FRISSÍTVE - Elfogadták az új Brexit-megállapodást az EU-csúcson

FRISSÍTVE: Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben.

A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután csütörtök délelőtt egyetértésre jutottak a felek tárgyalódelegációi.

A bennmaradó tagállamok által jóváhagyott zárónyilatkozatban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról. A huszonhetek megerősítették emellett, hogy a közösség a jövőben a lehető legszorosabb partnerségi kapcsolatra törekszik az Egyesült Királysággal.

A kiválási megállapodás ezután a londoni törvényhozás, illetve az Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra. Előbbiben a szavazás kimenetele közel sem egyértelmű, sőt sokak szerint az elutasítás tűnik egyelőre valószínűbbnek.

Az EP-ben egyszerű többségre van szükség a ratifikációhoz, amelyet a huszonhetek kormányait tömörítő tanács minősített többséggel erősíthet meg. Korábbi közlések szerint a képviselőtestület csak akkor bocsátja szavazásra a kérdést, ha a szigetországban már megtörtént a jóváhagyás. Az EP-szavazásra állítólag jövő hét csütörtökön kerülhet sor ez esetben.

Tusk: „remélem, egy napon a visszatérés mellett döntenek”

Lehetővé teszi a káosz és a konfliktusok elkerülését a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről elfogadott megállapodás – jelentette ki az Európai Tanács elnöke csütörtök este. Donald Tusk erről a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozó első szakaszának lezárását követően beszélt, kiemelve, úgy néz ki, hogy közel van már a folyamat vége.

Donald Tusk hozzátette, a megegyezést az tette lehetővé, hogy az Európai Bizottság és Írország egyaránt pozitívan értékelte a tervezetet, Boris Johnson brit kormányfő pedig elfogadta, hogy vámellenőrzések lesznek bizonyos észak-írországi áruforgalmi beléptető pontokon. „Őszintén szólva szomorúságot érzek, a szívem mélyén mindig is maradáspárti leszek, és remélem, hogy brit barátaink egy napon a visszatérés mellett döntenek, az ajtónk mindig nyitva fog állni” – fogalmazott.

Írország céljai teljesültek

Írország célkitűzései teljesültek, az elfogadott megállapodás szerint nem lesz szigorú határellenőrzés a brit-EU határokon – jelentette ki Leo Varadkar ír miniszterelnök Brüsszelben sajtótájékoztató keretében, miután az uniós tagországok vezetői aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának (Brexit) feltételeiről.

Varadkar nyilatkozatában üdvözölte a megállapodás egyhangú elfogadását, amelyhez Írország is hozzájárult. Az uniós szabályozás teljes körű brit alkalmazásáról korábban 2020 végéig tervezett, határozott idejű átmeneti időszak további, 2022-ig tartó meghosszabbítására is sor kerülhet – közölte. „Vegyes érzések kavarognak bennem, sajnálom, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót” – fogalmazott. Az EU nagyon szoros kapcsolatokat kíván ápolni Londonnal, és mindig lesz hely az Egyesült Királyság számára, ha egyszer úgy dönt, hogy vissza szeretne térni – tette hozzá.

Juncker: az egyezség jogbiztonságot teremt 

Ratifikációja esetén jogbiztonságot teremt a várható zavarok terén az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről elfogadott új megállapodás – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke csütörtök este Brüsszelben.

Az EU-csúcstalálkozón elfogadott módosított politikai nyilatkozat ambiciózus szabadkereskedelmi egyezményt vázol fel a jövőben a felek között, zéró vámokkal és kvótákkal, egyenlő versenyfeltételekkel – közölte Jean-Claude Juncker az ülés első szakaszát lezáró sajtótájékoztatón. „Amiről megegyeztünk, több mint egy megállapodás. Ez a jogi szöveg az Ír-sziget békéjének és stabilitásának megőrzését, és körülbelül 4,5 millió ember jogainak védelmét célozza” – fogalmazott. Újságírói kérdésre válaszolva pedig tréfásan megjegyezte, hogy a 2016-os brit népszavazáson a bennmaradás mellett szavazóknak igazuk volt.

Johnson: a brit törvényhozók támogatni fogják a Brexit-megállapodást

Boris Johnson brit kormányfő biztosnak mondta magát abban, hogy a brit parlament alsóháza támogatni fogja az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválását (Brexit) biztosító új megállapodást, amelyet a csütörtökön kezdődött brüsszeli EU-csúcstalálkozón írtak alá.

A brit parlament alsóháza szombaton szavaz az új megállapodásról. „Egészen biztos vagyok abban, ha a parlamenti kollégáim megvizsgálják a megállapodást, meg akarják majd szavazni azt” – mondta a brit miniszterelnök Brüsszelben. Az egyezség lehetőséget biztosít a brit parlament alsóházának tagjai számára, hogy szavazatukkal ők is kifejezzék a választók demokratikus akaratát, „ahogyan azt már többször megtettük a Brexit lezárása érdekében” – fogalmazott. „Nem hiszem, hogy bármi hátráltathatja a kilépést”, amely az október 31-i határidővel megtörténhet – mondta Johnson.

Merkel: tárgyalni kell a szabadkereskedelmi megállapodásról

Az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválását biztosító új megállapodás elfogadásával Nagy-Britannia unión kívüli országgá válik, ezért a lehető leghamarabb szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat kell kezdeni Londonnal – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az európai uniós tagországok brüsszeli csúcstalálkozójának szünetében csütörtökön.

Merkel az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló, a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozat elfogadását követően adott nyilatkozatában kérdésre válaszolva azt mondta, az uniós tagországok vezetői a megbeszélésen nem foglalkoztak azzal a kérdéssel, mi következik akkor, ha a brit törvényhozók elutasítják az egyezményt. Most a brit parlament „régi és bölcs” alsóházán a sor, hogy szavazzanak a megállapodásról – mondta. 

Barnier fogja vezetni a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló tárgyalásokat

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója azt közölte, felkérést kapott Ursula von der Leyentől, a brüsszeli testület megválasztott elnökétől, hogy maradjon a posztján egy újabb évig, és vezesse a jövőbeli viszonyrendszerről szóló egyeztetéseket. Kiemelte, hogy az egyezség biztosítja a belső piac integritását és megelőzi a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten.

Hozzátette, a tárgyalások során soha nem akart a döntésük miatt "bosszút állni" a briteken, mindig is tisztelni fogja az Egyesült Királyságot, illetve hálás lesz a szigetországnak, amely a jövőben is fontos gazdasági partnere, barátja és szövetségese lesz az Európai Uniónak.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?