Az EU Tanácsa hivatalosan is beleegyezett Kövesi európai főügyészi kinevezésébe

Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió tagállamainak kormányait tömörítő Tanács Laura Codruța Kövesi kinevezését az európai főügyészi tisztségre. Miután az Európai Parlamenti is megszavazza, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője megkezdheti az új uniós vádhatóság intézményének kiépítését.

Az EU társjogalkotó szervei szeptember végén egyeztek meg formálisan arról, hogy a román jelöltet támogatják az Európai Főügyészség (EPPO) élére, így már csak külön-külön döntést kellett hozniuk. Korábban az EP Kövesi kinevezését támogatta, a Tanács viszont a francia Jean-Francois Bohnert-t látta volna szívesen a tisztségben. Nyár végén azonban a francia jelölését visszavonták, és Kövesi maradt az egyetlen jelölt.

A Tanács azt szeretné, hogy az EPPO jövő novemberre készen állna tevékenységének megkezdésére. A főügyészség az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben huszonkét tagállam vesz részt. Az EU-ból hamarosan kilépő Egyesült Királyságon kívül öt uniós ország nem vesz részt az együttműködésben: Svédország, Magyarország, Lengyelország, Írország és Dánia.

Kövesi kinevezését hevesen ellenezte a múlt héten bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott bukaresti szociáldemokrata kormány. Mivel előreláthatóan nemzeti liberális párti fog alakulni, most már bukaresti támogatásra is számíthat a hétéves európai mandátum elé néző Kövesi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?