Országosan a Fidesz győzött, de visszaszerezte Budapestet az ellenzék (percről percre)

A megyei jogú városok többségében a Fidesz, míg Budapesten az ellenzék jelöltje, Karácsony Gergely nyerte el a polgármesteri tisztséget a vasárnapi önkormányzati választásokon a részeredmények szerint. A fővárosban várhatóan a közgyűlésben is ellenzéknek lesz többsége, viszont az összes megyei közgyűlésben a kormánypárt nyert. Győr fideszes polgármestere a nevét övező botrányok ellenére győzni tudott.

00:49

Győrben nyerni fog a fideszes Borkai Zsolt

A majdnem végleges eredmények szerint Győr jelenlegi fideszes polgármestere, Borkai Zsolt kapta a szavazatok 44,43 százalékát, míg legnagyobb kihívója, az ellenzéki Glázer Tímea a szavazatok 42,82 százalékát szerezte meg. Borkai Zsolt adriai jachtos orgiája és a hozzá közelállók gyors meggazdagodása uralta a közbeszédet a kampány utolsó hetében. (Index)

00:44

Karácsony már meg is köszönte a győzelmét a budapesti szavazóknak

Bár végeredmény még nincs (a szavazatok háromnegyedét számolták meg), az ellenzék főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely már megköszönte a győzelmet a szavazóknak: 

00:33

Újabb adatok: Karácsony növelte előnyét Tarlóssal szemben Budapesten

Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 71,45 százalékos feldolgozottságnál a következő:

1. Karácsony Gergely (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) – 50,11 százalék (235 885 szavazat)
2. Tarlós István (FIDESZ-KDNP) – 44,82 százalék (210 992 szavazat)
3. Puzsér Róbert (ÁLLAMPOLGÁROK A CENTRUMBANEGYE) – 4,47 százalék (21 041 szavazat)
4. Berki Krisztián (Független) – 0,61 százalék (2851 szavazat) (MTI)

00:13

Index: Karácsony Gergely Budapest új főpolgármestere

Bár még nincs meg a pontos végeredmény, az Index szerint Karácsony Gergelyt, az ellenzék jelöltjét választották Budapest főpolgármesterévé a vasárnapi magyarországi önkormányzati választásokon. Az ellenzéki jelölt sajtófőnöke, Kovács Anna a portálnak megerősítette: a Fidesz által támogatott Tarlós István főpolgármester tíz óra előtt felhívta Karácsonyt, és gratulált neki a győzelemhez. 

00:01

Ezekben a megyei jogú városokban vezet a Fidesz:

A megyei jogú városok közül a Nemzeti Választási Iroda 20.58 órai adatai alapján, a szavazatok 54,08 százalékos országos szintű feldolgozottságánál a következő településeken vezet a Fidesz: Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg. Az ellenzéké Miskolc, Pécs, Szeged. (hirado.hu)

23:48

Akár tíz budapesti kerületet is elvehet az ellenzék a Fidesztől

A 23 budapesti kerületben a Nemzeti Választási Iroda 21.38 órai adatai alapján, a szavazatok 73,45 százalékos országos szintű feldolgozottságánál 14-ben vezet az ellenzék jelöljte. A főváros 4 kerületének jelenleg is ellenzéki polgármestere van. (24.hu)

23:35

Győrben szorongatja a polgármestert az ellenzéki jelölt

A győri eredményeket fokozott figyelem övezi Borkai Zsolt jelenlegi fideszes polgármester szexbotrányba keveredése miatt. 64,58 százalékos feldolgozottság mellett 0,85 százalék a különbség az elöljáró és az ellenzék jelöltje, Glázer Tímea között. Borkai 44,21 százalékon, Glázer pedig 43,36 százalékon áll. (Index)

23:16

50 százalék körüli lehet az országos részvétel

 Nemzeti Választási Iroda jelentése szerint 18.30-ig a választópolgárok 47, 20 százaléka szavazott. Ez azt jelenti, hogy a hétórás urnazáráskor valamivel az 50 százalék alatt lehetett az átlagos részvételi arány. Budapesten ennél valamivel többen, fél hétig 49,19 százaléknyian keresték föl a szavazóhelyiségeket. Ebből az következik, hogy az országos részvétel 4-5 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti önkormányzati választás számait. (hvg.hu)

23:16

Tartja az előnyét az ellenzék jelöltje Budapesten

Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 26,85 százalékos feldolgozottságnál a következő:    

  1.     Karácsony Gergely (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) - 49,40 százalék (80 677 szavazat)
  2.     Tarlós István (FIDESZ-KDNP) - 45,46 százalék (74 230 szavazat)
  3.     Puzsér Róbert (ÁLLAMPOLGÁROK A CENTRUMBANEGYE) - 4,45 százalék (7269 szavazat)
  4.     Berki Krisztián (Független) - 0,69 százalék (1123 szavazat)
23:03

A szavazatok közel felét már megszámolták

Országosan a szavazatok 42,17 százalékát számolták meg a Nemzeti Választási Iroda szerint helyi idő szerint 20.29-ig.

22:48

Az ellenzéki jelölt vezet Budapesten

 A választas.hu-n közzétett adatok szerint Budapesten az ellenzék jelöltje, Karácsony Gergely 40 265 szavazattal, 49,47 százalékkal vezet a Fidesz által támogatott jelenlegi polgármester, Tarlós István előtt, a rá leadott szavazatok közül eddig 36 942-t számoltak össze, ez 45,39 százalékot jelent. Az M1 szerint 14 százalékos a feldolgozottság. (hvg.hu)

22:09

November közepéig is elhúzódhat a végleges eredmények megállapítása

November közepéig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek. A választási jogszabályok értelmében vasárnap este az egyes szavazókörökben addig kell a szavazatokat számlálni, amíg kétszer egymás után ugyanazt az eredményt nem kapják. A helyi választási bizottság határozatával szemben három napon belül lehet jogorvoslattal élni a területi (megyei, fővárosi) választási bizottságoknál. A területi választási bizottságoknak is 3 napjuk van arra, hogy a fellebbezéseket elbírálják. E határozatokkal szemben még az ítélőtáblákhoz lehet fordulni ugyancsak 3 napig, és a bíróságoknak is további 3 napjuk van arra, hogy meghozzák a jogerős határozatokat.

Ha a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak, illetve az ítélőtábláknak 6 napjuk van. A jogerős eredmények tehát október végére születhetnek meg. Ezt követően állapíthatja meg a helyi választási bizottság a tízezernél több lakosú településen, kik szereztek mandátumot a kompenzációs listán, a töredékszavazatokból. Ez ellen a határozat ellen ugyanúgy 12 plusz három nap jogorvoslat áll rendelkezésre, így akár november közepéig is elhúzódhat az eredmény jogerőre emelkedése. (MTI)

21:38

Egy községben még legalább két órán át tart a szavazás

Este hét órakor az ország szavazóköreinek nagy többségében befejeződött a szavazás, a Baranya megyei Alsószentmártonban azonban még legalább két órán át szavaznak - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap kora esti sajtótájékoztatóján. Azt mondta, nem tudják, mi a csúszás oka. Hozzátette: az, hogy az alsószentmártoni voksolás nem fejeződött be este 7 órakor, nem jelenti azt, hogy a többi településről, fővárosi kerületekből ne tehetnék közzé az eredményeket. (MTI)

21:32

47,2 százalék szavazott 18.30 óráig

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 47,2 százaléka (3 787 857 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Budapesten a szavazók 49,19 százaléka, 672 881 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig. A megyék közül a részvételi arány 18.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 53,82 százalék, ami 112 351 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 40,79 százalék, 176 704 szavazó. ​(MTI)

21:14

A polgármester-választások eredményei lesznek meg a leghamarabb

A főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok vasárnap. A szavazatszámláló bizottságoknak kiadott kézikönyv szerint a szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságoknak először a polgármester-választás szavazólapjait kell összeszámolniuk, a fővárosban pedig a főpolgármester-választásét. Ezután következnek a képviselő-testületek szavazólapjai, végül pedig a megyei listás szavazólapok. (MTI)

21:03

Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok összeszámlálása

Vasárnap este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és nemzetiségi képviselők választása. A választópolgárok reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat. A 10 278 szavazókört este 7 órakor be kellett zárni. Abban az esetben, ha este 7 órakor még sorban álltak választópolgárok a szavazáshoz, a 19 órakor már sorban állók még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem. A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságok hozzálátnak a voksok szétválogatásához, összeszámlálásához. (MTI)

08:42

Meghosszabbították a kijárási korlátozásokat Franciaországban

Franciaországban május 11-ig lesznek érvényben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások - jelentette be Emmanuel Macron államfő hétfő esti televíziós beszédében, miközben az egészségügyi tárca összesítése szerint a járvány áldozatainak száma megközelítette a 15 ezret.

"A legszigorúbb karanténnak május 11-ig folytatódnia kell" - mondta a köztársasági elnök. "Az enyhítés május 11-én csak akkor lesz lehetséges, ha továbbra is felelősek maradunk, tiszteletben tartjuk a szabályokat, és ha vírus terjedése addig valóban lassul" - tette hozzá. Emmanuel Macron elismerte, hogy Franciaország "nem volt eléggé felkészülve" a járványra, amely több "hiányosságra is rávilágított".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?