Szíria eltökélte, hogy feltartóztatja a török támadást

Szíria eltökélte, hogy „minden törvényes eszközzel” útját állja egy török támadásnak - idézett szerdán szíriai külügyminiszteri forrást az arab ország közmédiája.

A kormány „magához öleli tékozló fiait, ha megjön ismét az eszük” - tette hozzá a külügyminisztériumi tisztségviselő nyilvánvalóan a szíriai kurdokra utalva, akik uralják az ország északkeleti részét.

Törökország arra készül, hogy benyomul éppen ebbe az országrészbe. Célja elűzni a kurd harcosokat, miután az Egyesült Államok katonái megkezdték elvonulásukat a határövezet egy részéről.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres koalíció szóvivője szerdán azt mondta, hogy a szervezet „nyitva hagyja az ajtót” az együttműködés előtt a szíriai kormánnyal vagy más regionális hatalmakkal a terület védelmében. Hozzátette, hogy az SDF-nek, amely Szíria mintegy 30 százalékát uralja, pillanatnyilag nincs kapcsolata a kormányoldallal.

Az SDF gerincét az a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia alkotja, amely Ankara szerint számára biztonsági fenyegetést jelent, mert ez az erő a szíriai szövetségese a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak.

A PKK-t nem csak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Törökország számára az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai biztosítják a jogot a beavatkozásra.

Kapcsolódók

Kimaradt?