Az amerikai külügy megtiltotta Sondland nagykövet tanúvallomását a képviselőházi meghallgatáson


-A A+Az amerikai külügyminisztérium megtiltotta kedden Gordon Sondland nagykövetnek, hogy tanúvallomását tegyen a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felmentését célzó eljáráshoz (impeachment) szükséges előzetes képviselőházi bizottságok előtt.

Gordon Sondlandnak, aki az Egyesült Államok nagykövete az Európai Uniónál, kedden délelőtt kellett volna megjelennie a képviselőház vizsgálatot folytató három bizottsága előtti meghallgatáson. A hírszerzési, külügyi és ellenőrzési bizottságok közös meghallgatásán az Ukrajnával kapcsolatos botrányban játszott szerepéről kellett volna beszámolnia.

Robert Luskin, a nagykövet ügyvédje kedd reggel bejelentette, hogy ügyfelével nem sokkal korábban közölte a külügyminisztérium, hogy nem vehet részt a meghallgatáson. „Az Európai Unióhoz delegált, hivatalban lévő nagykövetként és a külügyminisztérium munkatársaként Sondland nagykövetnek a minisztérium előírásait kell követnie” – jelentette ki Luskin. Hozzáfűzte: ügyfele „mélyen sajnálja", hogy nem vehet részt a meghallgatáson, miután éppen ezért tért vissza Brüsszelből Washingtonba, de „készen áll arra, hogy teljes mértékben és az igazságnak megfelelően válaszokat adjon a bizottságok kérdéseire”.

Donald Trump republikánus elnök a kedd reggeli Twitter-bejegyzései egyikében azt írta: "szeretné elküldeni" Sondland nagykövetet a meghallgatásra, „de sajnos egy teljesen kompromittálódott, szabálytalanul működő bíróság előtt tenne tanúvallomást”.

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága gyorsított ütemben hívja be és hallgatja meg azokat a személyeket, akik szerinte érintettek lehetnek a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetés nyomán kirobbant botrányban, amely miatt a demokraták megindítanák az elnök alkotmányos felmentéséhez vezető eljárást (impeachment). A vitatott telefonbeszélgetésben az újraválasztásáért küzdő Donald Trump felvetette Joe Biden volt alelnök és a rivális Demokrata Párt jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden korábbi jövedelmező ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálását. Egyes vélemények szerint azonban hivatali visszaélést követett el, és nyomást gyakorolt az ukrán államfőre ennek érdekében.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X