Ukrajna-gate: Romániát is belekeverte a botrányba Trump ügyvédje

Romániában is voltak kétes ügyletei Joe Biden demokrata elnökjelölt-aspiráns fiának – állítja Rudolph Giuliani.

Donald Trump ügyvédje a hétvégén beszélt erről az amerikai elnök házi televíziójában, a Fox News-ban. Giulani nem árult el részleteket Hunter Biden állítólagos romániai ügyleteiről, és nem is támasztotta alá bizonyítékokkal az állításait. „Sok leleplező információnk lesz még (Joe Biden fiáról – szerk. megj.). Még nem jutottunk el Romániáig. Majd meglátja, mi lesz, ha eljutunk Romániáig” – jelentette ki Rudy Giulani a Fox Nws riporterének a Digi24 szerint.

A HotNews hétfőn emlékeztetett: korábban a New York Times is írt arról, hogy Hunter Biden az ukrajnai érdekeltségei mellett egy román ingatlanfejlesztő, Gabriel (Puiu) Popoviciu tanácsadója is volt. A román üzletembert időközben korrupcióért hét év börtönre ítélték, ám Londonba menekült a szabadságvesztés letöltése elől. Az amerikai napilap szerint maga Rudolph Giuliani is segítette Popoviciut jogi tanácsokkal.

Rudolph Giulani neve legutóbb tavaly augusztusban került összefüggésbe Romániával, amikor levelet küldött Klaus Johannis államfőnek és más román hivatalosságoknak, amelyben kérte a legfőbb ügyészség és a SRI közti megállapodások ellenőrzését, valamint a bírákra tett nyomásgyakorlás megszüntetését. Utólag Trump ügyvédje elismerte, hogy pénzt kapott az álláspontja megfogalmazásáért.

Ez az Ukrajna-gate

Mint ismert, az Egyesült Államokban azután robbant ki az Ukrajna-gate-ként is emlegetett botrány, hogy a Washington Post nyilvánosságra hozta: egy ismeretlen amerikai hírszerző feljelentést tett, és azt állította: az amerikai elnök nyomást gyakorolt ukrán hivatali partnerére, Volodimir Zelenszkijre július 25-ei telefonbeszélgetésük alatt, hogy Kijev segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Ukrajnában Joe Biden volt amerikai alelnök, a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa ellen.

Biden egyik fia, Hunter egy ukrán gázvállalat, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt évekig, miközben apja meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának, és jelentős összegeket keresett Ukrajnában.

Kapcsolódók

Kimaradt?