Mike Pence alelnöktől is bekérték az Ukrajnára vonatkozó dokumentumokat

Az amerikai elnök alkotmányos felmentéséhez (impeachment) szükséges vizsgálatokat folytató három képviselőházi bizottság Mike Pence amerikai alelnöktől is bekérte az Ukrajnával kapcsolatos valamennyi dokumentumot pénteken. 

„Nemrégiben nyilvánosságra került jelentések felvetik azt a kérdést, vajon volt-e önnek bármiféle szerepe az elnök erőteljes üzeneteinek továbbításában az ukrajnai elnökhöz” – olvasható a demokrata párti politikusok Pence alelnökhöz intézett levelében, utalva azokra a sajtójelentésekre, amelyek szerint Pence egyik munkatársa jelen lehetett a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökök közötti júliusi telefonbeszélgetésnél. A demokrata párti törvényhozók kíváncsiak azokra a dokumentumokra is, amelyek az alelnök és Zelenszkij szeptemberi találkozójára vonatkoznak.

Közben az amerikai sajtóban egymás után jelennek meg részletek Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium Ukrajnával foglalkozó, múlt héten lemondott különmegbízottjának szerdai, zárt ajtók mögött tartott képviselőházi bizottsági meghallgatásáról. Volker nem csupán a törvényhozók kérdéseire válaszolt, hanem dokumentumokat – feljegyzéseket, írásbeli telefonos üzenetekről (SMS) készült leiratokat is – átadott. A demokrata képviselők ezek egy részét pénteken nyilvánosságra hozták. 

A dokumentumokból kiderül, hogy az amerikai kormányzat egy esetleges Trump-Zelenszkij találkozó lehetőségének megcsillantásával próbált nyomást gyakorolni Ukrajnára annak érdekében, hogy Kijev vizsgálja meg Joe Biden volt alelnök és jelenlegi elnökjelölt-aspiráns és fia ukrajnai üzleti ügyeit. Fény derült továbbá arra is, hogy Donald Trump idén májusban személyes ügyvédje, Rudy Giuliani tanácsára rendelte el Marie Yovanovitch kijevi nagykövet leváltását, mert Giuliani szerint a diplomata akadályozta a Biden-nyomozást szorgalmazó amerikai erőfeszítéseket.

Az amerikai sajtóban nagy teret szentelnek annak, hogy az ukrán főügyész hivatala pénteken bejelentette: felülvizsgálják, és lehetséges, hogy újraindítják a Burisma Holding gázipari vállalattal kapcsolatos korábbi nyomozást. Joe Biden fiát, Hunter Bident ennek a gázcégnek az igazgatótanácsi tagjává választották, amikor még Biden az Obama-kormányzat alelnöke volt. Joe Biden pénteken védelmébe vette fiát.

A Nevadában kampányoló politikus a Reno Gazette Journal című renói lapnak adott interjújában egyúttal bejelentette azt is, hogy Hunter Biden részt vesz majd az elnökjelöltségért folytatott kampányában.

Kapcsolódók

Kimaradt?