Egy-egy kilométerrel hátrébb vonulnak a felek Luhanszknál


-A A+Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatást adott ki szerdán a Donyec-medencei csapatszétválasztásról született egyezség részleteiről.

A háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport keddi találkozóján született megállapodás arról, hogy a Donyec-medencei frontvonal mentén Sztanicja Luhanszka után újabb két helyen, a Luhanszk megyei Zolote és a Donyeck megyei Petrivszke településeknél kezdik meg a csapatszétválasztást. A minisztérium kiemelte, hogy a felek egy-egy kilométerre vonják hátrébb csapataikat. A szétválasztás alapfeltétele, hogy a kijelölt területen legalább hét napig a felek betartsák a tűzszünetet.

A szétválasztás első szakaszában a katonákat vonják hátrébb, a második szakaszban pedig a műszaki építmények lebontása és a terület aknamentesítése következik. A tárca emlékeztetett arra, hogy a Luhanszk megyei Sztanicja Luhanszkánál a szétválasztás első szakasza már lezárult, jelenleg már a második szakasznál, azaz a műszaki építmények bontásánál tartanak. „Amennyiben az orosz megszálló erők figyelmen kívül hagyják a megállapodásokat, és megpróbálnak visszatérni korábbi állásaikba, az ukrán fegyveres erők ennek megfelelően fognak cselekedni" - bocsátotta előre a védelmi tárca.

Sztanicja Luhanszkánál június 30-án fejezték be a csapatok egymástól történő eltávolítását, és az ukrán ellenőrzésű oldalon megkezdődtek az előkészítési munkálatok az ottani híd helyreállításához. A híd az egyetlen átkelési lehetőség a térségben a civil lakosság számára a Kijev, illetve a szakadárok által ellenőrzött két oldal között.

Kijev Oroszországot agresszor, megszálló államnak tekinti a Donyec-medencében, míg Moszkva hivatalosan továbbra sem ismeri el, hogy lennének katonái Kelet-Ukrajnában, és sem azt, hogy bármiféle támogatást nyújt a szakadár fegyvereseknek.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X