FRISSÍTVE – Plumb az EB jogi bizottságának elutasításáról: igazságtalanság történt

FRISSÍTVE: Mélységesen elhibázott döntésnek ítéli meg Rovana Plumb, hogy az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) elutasította jelölését a közlekedési portfólióért felelős európai biztosi tisztségre. Az EP-képviselő úgy érzi, „igazságtalanság történt” vele.

Rovana Plumb közleményt juttatott el az Agerpreshez, amelyben azt írja: a JURI-bizottság hétfői döntése szembemegy az Európai Parlament procedurális szabályzatával.

Plumb szerint a döntés elsősorban politikai jellegű volt, ugyanis azt az összeférhetetlenségi helyzetet, amelyre a bizottság hivatkozott, Plumb az első jelzésre megszüntette, amikor írásban ígéretet tett, hogy visszaszolgáltatja a bizottság nemtetszését kiváltó, kölcsönbe kapott összeget. A JURI-bizottságnak a szabályzat értelmében ajánlásokat kellett volna tennie a helyzet megoldására, ezt azonban nem tette meg – írja Plumb, aki azt is sérelmezi, hogy az említett összeférhetetlenség valójában egy olyan finanszírozással kapcsolatos, amelyet a romániai választási törvény megenged.

„Egyértelmű, hogy a JURI-bizottság döntése politikai jellegű volt. A bizottság többségének egyedüli célja a hibáztatás és a diszkriminálás volt, nem pedig az, hogy támogassa a meghallgatási folyamatot és megoldásokat javasoljon, ahogy pedig azt a szabályzat megköveteli. Most már nyilvánvaló, hogy a bizottság érdeke nem a tisztázás volt, hanem az, hogy meggátolja a romániai jelölést. Erről a helyzetről tájékoztatni fogom az Európai Parlament elnökét és az Európai Bizottság kijelölt elnökét is” – olvasható a közleményben.

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vizsgálja meg Rovana Plumb vagyoni helyzetét. Az ANI-hoz közel álló források szerint a hatóság még azelőtt elkezdte a vagyonvizsgálatot, hogy az Európai Parlament Jogi Bizottsága elutasította volna Rovana Plumb jelölését a közlekedési portfólióért felelős európai biztosi tisztségre.

Rovana Plumb szerint a JURI-bizottság hozzáállását a romániai ellenzék gerjesztette, élén Klaus Johannis elnökkel. „Agresszívan negatív lobbit” folytatott ellene a Renew Europe EP-frakció vezetője, Dacian Cioloş, és attitűdjét átvette a JURI-bizottság elnöke is, aki szintén a Renew Europe csoport tagja. A biztosi tisztségre szintén esélyes Siegfried Mureşan nemzeti liberális párti (PNL) EP-képviselő ugyancsak ellene kampányolt” – állítja Plumb. „Sajnos ismét bizonyítást nyer, hogy a jobboldali politikai erők még Románia ellen is fellépnek, ha úgy kívánják politikai és választási érdekeik” – vélekedik az elutasított biztosjelölt.

A jelölt szerint kettős mércét alkalmaztak

Rovana Plumb úgy véli, a „kettős mérce" miatt utasították el biztosi jelölését, és igazságtalanságnak tartja, ami vele történt. A román kormány által európai biztosnak jelölt politikus köszönetet mondott a támogatásért a miniszterelnöknek és a kabinetnek.

„Köszönettel tartozom Viorica Dăncilă miniszterelnöknek és Románia kormányának az európai biztosi kinevezési eljárás során nyújtott támogatásért. Mindannyian tisztában voltak azzal, hogy szakértelemmel és méltósággal képviseltem volna országomat a mandátum ideje alatt. A kettős mérce és a politikai játékok miatt estem ki a versenyből, sajnos egyes romániai képviselők közreműködésével. Igazságtalanság történt velem, de nekem, mint mindig, van erőm továbblépni. Románok milliói támogatták szavazatukkal a Szociáldemokrata Párt európai parlamenti képviselőinek listáját, és ezúttal is köszönöm voksukat" – fogalmaz Plumb egy sajtóközleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?