Moszkva kéri az ENSZ-közgyűlés elköltöztetését New Yorkból

Az ENSZ-közgyűlés elköltöztetését javasolta az Egyesült Államokból Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának első elnökhelyettese szerdán, miután a moszkvai amerikai nagykövetség nem adott vízumot a New York-i általános vitára készülő orosz küldöttség tíz tagjának.

„Lehet, hogy az olyan fórumokat, mint amilyen az ENSZ Közgyűlése, olyan országokban kellene megrendezni, amelyek minden megszorítás és korlátozás nélkül szavatolják az összes delegáció részvételét a nemzetközi rendezvényeken" - fogalmazott a szenátor „Úgy gondolom, hogy ami az orosz delegációval történt, sok olyan ország számára jó leckéül szolgál majd, ahol még illúziókat táplálnak az Egyesült Államok iránt, amely a demokrácia és a béke támaszaként állítja be magát" - tette hozzá.

Dzsabarov szerint a kialakult helyzetben felmerül a kérdés, vajon az Egyesült Államok képes-e biztosítani az egyenrangú részvételt az összes tagállam számára az ENSZ munkájában. „Miért használják fel az amerikaiak az ENSZ-székház hollétét a saját politikai céljaikra és arra, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni azokra az országokra, amelyek a véleményük szerint helytelen magatartást tanúsítanak?" - tette fel a kérdést.

Konsztantyin Koszacsov, a felsőház külügyi bizottságának elnöke - aki szintén nem kapott beutazási engedélyt - kijelentette: az orosz törvényhozóknak máris sikerült elérniük, hogy az Interparlamentáris Unió (IPU) elvi alapon visszautasítsa rendezvényei megtartását annak az Egyesült Államoknak a területén, amely képviselők ellen alkalmaz szankciókat. A szenátor azt mondta, hogy a házelnökök ötévente megrendezett, jövőre esedékes találkozóját első ízben nem amerikai területen, hanem Bécsben fogják tartani. Ezt azzal indokolta, hogy az osztrák hatóságok szavatolták a vízum megadását minden részt vevő törvényhozó számára. Koszacsov azt mondta, hogy a vízumkérelme a szükséges iratokkal együtt csaknem két hónapig hevert a moszkvai amerikai konzulátuson.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden elfogadhatatlannak nevezte az orosz küldöttség körül kialakult helyzetet, és kemény választ sürgetett az orosz külügyminisztériumtól és az ENSZ-től. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki a Közgyűlés 74. ülésszakának általános vitájára New Yorkba utazott, „szégyenletesnek” nevezte a helyzetet, és gunyorosan megköszönte, hogy ő maga megkapta a vízumot. Vaszilij Nyebenyzja orosz ENSZ-nagykövet elmondta, hogy az amerikai fél nemcsak a Közgyűlés általános vitájára kiutazó delegáció tagjaitól, hanem több olyan orosz tisztségviselőtől is megtagadta a beutazási engedélyt, akik egy, az átfogó atomcsend-egyezményről megrendezendő konferencián akartak részt venni.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az incidenssel kapcsolatban szerdán Facebook-bejegyzésben felidézte, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter májusi szocsi látogatása alkalmából az orosz fél az amerikai küldöttség 200 tagjának adott vízumot.

Az orosz külügyminisztérium kedden bekérette az amerikai nagykövetség helyettes vezetőjét, akinek kifejezte tiltakozását. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte: az Egyesült Államoknak kötelessége vízumot biztosítani mindenkinek, aki állami küldöttség tagjaként ENSZ-rendezvényre utazik az országba. Mint mondta, Washington megsérti nemzetközi kötelezettségeit, ugyanis nincs joga megtagadni a vízumot egy hivatalos küldöttségtől.

Kapcsolódók

Kimaradt?