Az amerikai energiaügyi miniszterrel tárgyalt Viorica Dăncilă

Az Amerikai Egyesült Államok energiaügyi miniszterével, Rick Perryvel folytatott megbeszélést kedden az amerikai munkalátogatáson tartózkodó Viorica Dăncilă miniszterelnök - tájékoztat közleményében a kormány.

A találkozón aláírtak egy memorandumot a román és az amerikai kormány közötti, polgári célú nukleáris együttműködésről. A memorandum is igazolja a két ország közös álláspontját, miszerint a nukleáris energia békés célú felhasználásának fejlesztése stratégiai jelentőségű, ugyanakkor a dokumentumban a felek elkötelezik magukat a polgári célú nukleáris együttműködés elmélyítése mellett - szögezi le a kabinet közleménye, hozzátéve, a memorandum hozzájárul a két ország közötti gazdasági kapcsolat megerősítéséhez.

A kormány szerint a dokumentum alapul szolgál majd a szakterületet érintő újgenerációs technológiák népszerűsítése, a radioaktív hulladék kezelése, a nukleáris orvoslás fejlesztése, a nukleáris technológiák gyakorlati alkalmazása terén való együttműködés ösztönzéséhez.

Találkozott kedden a miniszterelnök a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával, Angel Gurriával is. Az egyeztetésen Viorica Dăncilă hangsúlyozta, Románia továbbra is elkötelezett az OECD-hez való csatlakozás mellett, és reményét fejezte ki, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tanácsa mielőbb dönt a szervezet bővítéséről. 

Kapcsolódók

Kimaradt?