Adókedvezményekkel csábítanák haza a kivándorlókat

Több támogatással, egyebek mellett 70 százalékos adókedvezménnyel csábítaná haza a szerb kormány azokat, akik az utóbbi években külföldre vándoroltak.

Sinisa Mali pénzügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása nyomán 2020-tól azoknak, akik az utóbbi két évben nem tartózkodtak Szerbiában, és visszatérnek az országba, ahol munkát vállalnak, 70 százalékkal csökkentik az adóját a következő öt évben. „Így szeretnénk őket arra ösztönözni, hogy Szerbiában folytassák munkájukat, maradjanak és éljenek az országban a letelt öt év után is" - fogalmazott a pénzügyi tárca vezetője.

Ehhez kapcsolódóan Ana Brnabics miniszterelnök elmondta, hogy több intézkedést is szeretnének bevezetni, hogy minél többen térjenek haza szülőföldjükre, ám egyelőre nem részletezte a tervezett lépéseket.

Becslések szerint évente körülbelül 50-60 ezren hagyják el Szerbiát, és főként az egyetemi végzettséggel rendelkezők próbálnak szerencsét külföldön. A statisztikai hivatal szerint az utóbbi tíz évben 600 ezren költöztek el Szerbiából.

Kapcsolódók

Kimaradt?