Román halottja és sebesültje is van a kabuli terrorista merényletnek

Románia kabuli diplomáciai képviseletének egyik tagja meghalt, egy másik súlyosan megsebesült abban a terrormerényletben, amely hétfőről keddre virradóan történt Afganisztán fővárosában - közölte a külügyminisztérium.

A romániai idő szerint hétfő este 10 órakor kezdődött és több órán át tartó támadásban meghalt román állampolgár, a biztonsági csapat tagja, 43 éves volt. Ramona Mănescu külügyminiszter nyilatkozata szerint a támadás Románia kabuli nagykövetségének épületét érintette, amely tovább nem használható.

A külügyminisztérium közleménye szerint hétfőről keddre virradó éjjel a román nagykövetségnek is otthont adó épületegyüttest támadták meg, és a merénylet a külföldi állampolgárok ellen irányult. Az épületegyüttesben humanitárius és más nemzetközi szervezetek működnek.

A román diplomáciai képviselet vezetőjét, illetve a biztonsági csapat vezetőjét egy közeli katonai bázisra evakuálták, ahol biztonságban vannak, a megsérült követségi munkatársat pedig állapota függvényében megpróbálják minél hamarabb Európába szállítani, hogy megfelelő ellátásban részesítsék. Ramona Mănescu külügyminiszter folyamatos telefonos kapcsolatban áll a nagykövettel, derül még ki a közleményből.

Az öngyilkos merénylet során legalább 16 civil életét vesztette és 119-en megsérültek az afgán belügyminisztérium adatai szerint. A tálibok által felvállalt merényletet egy robbanóanyaggal telerakott traktorral hajtották végre. A biztonsági erők lelőttek öt támadót, akik megpróbáltak behatolni a területre. A belügyminisztérium szóvívője szerint legalább 400 külföldi állampolgárt kimentettek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?