Évfordulós megemlékezés Varsóban: „A második világháború Németország bűne volt”


-A A+Németország bűnének nevezte a második világháborút és bocsánatot kért a lengyel néptől Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök vasárnap Varsóban.

A második világháború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján tartott nemzetközi megemlékezésen Steinmeier kijelentette, hogy "a háború német bűn volt", és ezt a "fájdalmas örökséget" soha nem felejti el a német nemzet.

Emlékeztetve arra, hogy a náci Németország meg akarta semmisíteni Lengyelország "kultúráját, városait, lakosait, minden élőlényt", a német államfő bocsánatot kért "Németország történelmi bűnéért", az áldozatoknak okozott szenvedésekért.

Frank-Walter Steinmeier egyúttal szorgalmazta a néhai lengyel pápa, Szent II. János Pál által 1979-ben kezdeményezett, megbocsátást is magában foglaló lelki megújulás folytatását az immár egyesült Európában.

A megemlékezésen szintén résztvevő Mike Pence amerikai alelnökhöz intézve szavait Steinmeier méltatta az Egyesült Államok világháborús szerepét. Hangsúlyozta, hogy Európának "erősebbnek és öntudatosabbnak kell lennie", viszont "Amerika nélkül soha nem lesz erős, és soha nem fordul szembe Amerikával". Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "Amerikának is partnerekre van szükség", és szorgalmazta e partnerség további fejlesztését.

"Felelősségünk az is, hogy soha többé ne éledjen újjá a nacionalizmus, Németországban soha többé nem kiabálhassák a +Deutschland, Deutschland über alles+ (Németország mindenek felett) jelszót" - jelentette ki Steinmeier, hozzátéve, hogy egyetlen nemzet sem rendelhet maga alá más nemzeteket.

Andrzej Duda lengyel elnök arról beszélt, hogy "a második világháború talán be sem következett volna", ha a nyugati szövetségesek kezdettől fogva határozottan felléptek volna a hitleri Németországgal szemben. "Ez nagy tanulság számunkra, Európa és a világ vezetői számára" - hangsúlyozta.

Ma sem "szabad napirendre térni az ilyen lépések felett, szankciókra, határozott lépésekre van szükség", ha valaki katonai támadást indít - mondta a lengyel elnök, utalva Georgia 2008-as és Ukrajna 2014-es orosz megtámadására.

A megemlékezést abból az alkalomból tartották, hogy Németország 1939. szeptember 1-én megtámadta Lengyelországot. Az egész napos varsói évfordulós rendezvényeken negyven ország képviselői, köztük közel húsz államfő vett részt a NATO, az Európai Unió és az uniós Keleti Partnerség tagországaiból. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X