Macron kiosztotta a brazil elnököt, aki megjegyzést tett a feleségére

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök élesen elítélte, hogy Jair Bolsonaro brazil államfő tiszteletlen megjegyzést tett a feleségére, Brigitte Macronra.

"Bolsonaro rendkívül tiszteletlen megjegyzéseket tett a feleségemről" – mondta a francia államfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) biarritzi csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatóján. "Mit mondhatnék Önöknek? Szomorú, szomorú, de még szomorúbb mindenekelőtt neki és a braziloknak" – fogalmazott Macron, hozzátéve: reméli, hogy "a braziloknak hamarosan olyan államfőjük lesz, aki méltó az elnöki tisztségre", a nép "megbosszulja" államfőjének viselkedését.

"Véleményem szerint a brazilok, akik egy nagyszerű nép, egy kicsit szégyenkeznek az ilyen megnyilvánulások láttán, és elvárják egy elnöktől, hogy normálisan viselkedjen másokkal" – magyarázta a francia elnök. 

A brazil államfő a Facebookon az egyik felhasználó bejegyzésénél tett megjegyzést Brigitte Macronra. A poszt szerint a két elnök vitája "valójában" abból ered, hogy Macron "irigy" Bolsonaróra feleségének szépsége és fiatalsága miatt. A felhasználó egymás mellé tette Bolsonaro és a nála 27 évvel fiatalabb felesége, valamint a francia államfő és a nála 24 évvel idősebb, 66 éves Brigitte Macron fényképét. "Ne alázd már meg. Hahaha" – írta reagálásában a brazil elnök.

A két ország között az elmúlt napokban megnőtt a feszültség, miután a mostani G7-csúcstalálkozónak otthont adó Franciaország nyomást gyakorolt a brazil elnökre az amazonasi esőerdőt sújtó drámai tüzek elleni fellépésért.

A francia államfő Bolsonaro – sokak által megkérdőjelezett – környezetvédelmi politikájának tulajdonította azt, hogy nőtt az amazonasi esőerdőt is sújtó erdőtüzek száma. A brazil elnök csütörtökön úgy fogalmazott: Macron személyes politikai tőkét akart kovácsolni, amikor azt kérte a G7-csúcs résztvevőitől, hogy sürgősen foglalkozzanak az erdőtüzek által okozott "nemzetközi válság" ügyével.

Macron pénteken azt vetette a brazil államfő szemére, hogy hazudott a környezetvédelmi elkötelezettségét illetően, ezért bejelentette: nem támogatja az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amíg Brazília nem tesz eleget környezetvédelmi vállalásainak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?