Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, kedd reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A ceremónián Áder János mellett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint több száz érdeklődő vett részt.

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek teszik le esküjüket.

Ezt követően légi parádét tartanak a Parlamentnél. A központi programok között idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája, emellett a Várkert Bazárban, valamint a Clark Ádám téren programokkal, koncertekkel várják az ünneplőket. Délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. Az ünnepi programokat az esti tűzijáték zárja a fővárosban.

Országszerte számos településen és a határokon túl is tartanak programokat az állami ünnepen.

Kenyéráldás lesz a Mesterségek Ünnepén

A több évszázados hagyományt felelevenítve a Mesterségek Ünnepén a mesterek díszes aratókoszorús felvonulással és kenyéráldással köszöntik ma Szent István ünnepét. A népviseletbe öltözött mesterek, zenészek és táncosok a budapesti Szent György térről indulnak 9 órakor a Szent István térre, ahol 10 óra 30 perckor ünnepélyes kenyéráldást tartanak.

A Budavári Palotában a 33. Mesterségek Ünnepén mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be. Az esemény idei kiemelt témája a lábbelikészítés, díszvendége pedig Japán. A ma záruló rendezvényen egész napos színpadi programok, mesterség-bemutatók és népi játszóházak várják a látogatókat. A Japán és Magyarország között 150 éve létesített diplomáciai kapcsolat évfordulója alkalmából a rendezvény díszvendége a távol-keleti ország. A japán mesterek segítségével a látogatók megismerkedhetnek a kimonókkal, legyezőkkel, japán lábbelikkel, kerámiákkal, a japán dobbal, a furosiki batyuval és a kokesi babával, megtanulhatnak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, megkóstolhatják a japán ételeket és italokat.

Első alkalommal nyitotta meg kapuit a folkkocsma karaokéval, mesemondókkal, énektanítással és táncházzal. Kiállításon mutatkoznak be az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek, a matyók, a mohácsi busók és az idén a listára felkerült kékfestő műhelyek is. A rendezvényen keddig népzenészek, énekesek, mesemondók és néptáncosok lépnek színpadra. 

A 33. Mesterségek Ünnepe kiemelt témája a lábbeli, ezen belül pedig a szegedi papucs, ehhez kapcsolódva kiállítások, divatbemutatók láthatók. Az érdeklődők elleshetik a cipészmesterek titkait és az is kiderül, hogyan értelmezik újjá a hagyományos lábbeliket kortárs, magyar cipőtervezőink. Érkeztek cipőkészítők többek között Izlandról, Spanyolországból és Törökországból, valamint bemutatkozik a világ legjobb cipésze címmel rendelkező mester is.

Az amerikai magyarok is ünnepelnek

Több amerikai nagyvárosban és kisebb településen rendeztek és rendeznek Szent István napi ünnepségeket és fesztiválokat, a diaszpóra legtávolabbi pontjain is megemlékeznek a magyar államalapításról.

Az amerikai fővárosban, Washingtonban kedden a Magyar Örökség Háza szervezésében zarándoklatnak nevezett séta lesz: a résztvevők a washingtoni katolikus bazilikából egy arlingtoni kis katolikus magánegyetem kápolnájához sétálnak, ahol Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrál misét. Ezután magyar piknikkel várják az ünneplőket. 

Mivel az Egyesült Államokban kedden munkanap van, a magyar közösségek nagy része már szombaton és vasárnap megtartották az ünnepi rendezvényeket. Amerika egyik legnagyobb magyar közössége az ohiói Clevelandben mindkét nap szentmisével emlékezett, a kenyérszentelés után pedig nagy fesztivált szervezett. Több mint ezer amerikai magyar ünnepelt együtt.  Mezei András, a clevelandi Szent Imre templom plébánosa arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a magyarok, bárhol éljenek is a világban, "Szent István népéhez tartoznak, a szent koronához tartoznak, és ezt az örökséget akarják őrizni a clevelandi magyar oázisban is". Kovács Tamás, a chicagói magyar főkonzulátus vezető konzulja ünnepi beszédében azt hangoztatta: "a legfontosabb üzenet az, hogy összegyűlnek itt a magyarok, ápolják a magyar tradíciókat". A clevelandi fesztiválon szombaton fellépő kárpát-medencei Török Tilla Folk Experience vasárnap már a chicagói magyar közösség ünnepségén szólaltatott meg magyar népzenét. Chicagóban a magyarok a Szent István templomban szintén misével emlékeztek.

Az amerikai magyar közösségek általában körmenettel, szentmisével, szoborszenteléssel, cserkészek műsorával ünnepeltek. Los Angelesben a Szent István Egyesület és a magyar főkonzulátus közösen szervezte vasárnap az ünnepi rendezvényt. Ez a város Szent Istvánról nevezett római katolikus templomában körmenettel és szentmisével kezdődött, majd felszentelték az államalapító magyar király mellszobrát, amelyet a magyar kormány támogatásával Váró Márton szobrászművész készített. 

A dél-kaliforniai San Diegóban vasárnap a Magyar Házban tartották meg az ünnepséget. A magyar népzenei előadás és a táncház után a szokásos magyar finomságokkal, köztük kolbásszal és palacsintával várták a vendégeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?