Egy éve történt az olaszországi hídomlás

Misével emlékezett meg Olaszország szerdán a 2018. augusztus 14-i genovai hídomlás első évfordulójára, a megemlékezés a kormánykoalíció felbomlása miatt váratlan politikai felhangot kapott.

A tragédia helyszínén lévő egyik nagy raktárban felolvasták a 43 áldozat nevét, majd misét mutattak be, amelyen nemcsak a hozzátartozók százai, de a nyár közepén kitört példátlan politikai válság főszereplői is jelen voltak.

Sergio Mattarella elnök, akinek egyedül áll a hatáskörében az új választások kiírása, a jobboldali Liga színeiben politizáló és a múlt hét óta új választások kiírását követelő Matteo Salvini, egykori szövetségese, Luigi di Maio, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, valamint Giuseppe Conte miniszterelnök és több miniszter is megjelent a megemlékezésen.

A szertartás végén az áldozatok hozzátartozóinak egyik képviselője ígéretet tett, hogy folytatják az igazság és az igazságszolgáltatás keresését, „mert annak, ami történt, nem szabad megismétlődnie”, Marco Bucci genovai polgármester és Giuseppe Conte pedig biztosítottak arról, hogy a vezetők az ő pártjukon állnak.

Tizenegy óra 36 perckor a résztvevők és a híd közelében a tűző napon összegyűlt tömeg egy perc némasággal emlékezett a katasztrófára, a templomokban megszólaltak a harangok, a kikötőben pedig a szirénák.

Pontosan egy éve a szakadó esőben a Franciaország és fontos helyi célállomások felé vezető autópályának az 1960-as években épített, a tervezője nevét viselő Morandi hídja leomlott, több tucatnyi járművet a mélybe rántva. A 43 áldozat között négy gyermek volt.

A tragédia helyszínén, amelyet még mindig törmelékek borítanak, a megemlékezést az építendő új híd első pillérétől mintegy húsz méternyire tartották. Az új hidat több olasz cég építi Renzo Piano híres genovai építész terve alapján, aki a párizsi Pompidou Központot és az új igazságügyi palotát is tervezte.

A több mint 580 ezres nagyváros gyors átkeléséhez szükséges új híd megépülésére várva tovább is folyik a leomlott híd körüli jogi vita. Az egyik oldalon az olaszországi autópályákat kezelő, a Benetton tulajdonában lévú ASPI cég, az ügy fő vádlottja, illetve a másikon az áldozatok hozzátartozói és számos politikai vezető, főként az M5S részéről állnak szemben egymással. Ez utóbbiak a híd leomlását a rossz karbantartásnak tulajdonítják, és kötelességszegéssel vádolják az ASPI-t.

A per gigászi vállalkozásnak ígérkezik: 71 ember – közöttük a Benetton konszern cégeinek a vezetői és különböző hivatalok felelősei – ellen indult nyomozás, az ügyben több mint 100 ügyvéd, 120 törvényszéki szakértő, 75 tanú, valamint több tonnányi irat és bizonyíték szerepel.

Kapcsolódók

Kimaradt?