Környezetkímélés brazil elnök módra: kevesebbet enni, csak minden második nap vécézni

A nemrég megválasztott brazil elnök érdekesen reagált egy BBC-s újságíró környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmaskodásaira: arra a kérdésre, hogy miként egyeztetné össze a mezőgazdasági területek növekedését a környezetvédelemmel, azt válaszolta „elég kicsit kevesebbet enni, és elég lenne csak minden második nap kakálni. Az jobb lesz a világnak” – számolt be a hvg.hu.

Jair Bolsonaro már a választások idején meghökkentő elgondolásokkal kampányolt: az esőerdők kivágását hirdette, amellyel voltaképpen az eddig védett növényzet elpusztítását karolta fel. Szerinte az esőerdőket védő jogszabály „gazdasági akadály”, mert a bennszülöttek földjén az aktuális helyzetek mellett nem lehetséges kereskedelmi tevékenységbe fogni.

Az esőerdők elpusztításával gyakorlatilag az őshonos kultúra és a levegőellátás nagy része is megsemmisülne, hangsúlyozták a klímakutatók és a környezetvédők, az elnököt pedig arra is figyelmeztették, hogy a fák kivágásával a légkörben lévő oxigén 20 százaléka semmisül meg, ha elérik a 20-25 százalékos erdőveszteségi mértéket. Ez azt jelentené, hogy „a Föld zöld tüdeje hatalmas szavannává változik” – emelték ki.

Hiába nyomatékosították az erdők szükségességét, az elnököt nem sikerült jobb belátásra bírni. Mi több, új elgondolással hozakodott elő: egy környezetért aggódó újságíró érdeklődésére fejtette ki véleményét arról, hogy nem az erdők felszámolásával megy tönkre a környezet, hanem a mértéktelen fogyasztással, ürítéssel és az erre a célra elhasznált vízmennyiséggel teszik tönkre a természetet az emberek.

Kiderült, az erdők védelmére a német kormány hatalmas pénzösszeget küldött a brazil elnöknek, de a folyamatos fakitermelés így sem szűnt meg az országban, így befagyasztották a támogatást. Emellett az Amazon Fund keretében Norvégiától, Németországtól és más országok civil szervezeteitől is több százmillió euró érkezik évente az Amazonas és környékének védelmére.

Kapcsolódók

Kimaradt?