Több száz tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban

Mintegy 250 tüntetőt vettek őrizetbe Oroszország-szerte a hétvégi kormányellenes tüntetések során. A Moszkva belvárosában tartott nem engedélyezett ellenzéki tüntetés résztvevői közül 146 főt a fővárosban, további 99-et pedig vidéken állítottak elő.

Folytatódtak a július közepe óta tartó tüntetések az orosz fővárosban, amiket a moszkvai képviselő-testület megválasztásából kizárt ellenzéki jelöltek szerveztek. A rendőrök még a demonstrációt megelőzően őrizetbe vették Ljubov Szobolt, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa jogászát. A független képviselő-aspiráns Twitter oldalán élőben közvetítette, amikor rohamrendőrök törtek be hozzá.

A moszkvai tüntetést a hatóságok engedélyezték, de a demonstrálók egy csoportja a kordont átlépve az elnöki hivatal felé indult. A BBC szerint csaknem 60 ezren mentek ki az utcákra, hogy tisztességes választásokat követeljenek. 2011 óta ez volt a legnagyobb ellenzéki megmozdulás.

Estére a rendőrség 146 embert vett őrizetbe, a fővárosi tüntetéssel való szolidaritásból megtartott vidéki megmozdulásokon pedig további 99 személyt állítottak elő.

A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi, engedély nélküli megmozduláson mintegy 1700 embert tartóztattak le. 11 gyanúsított ellen büntetőeljárás is indult, többeket pedig elzárással és pénzbüntetéssel sújtottak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?