Olasz kormányválság: bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Salviniék a miniszterelnök ellen


-A A+Bizalmatlansági indítványt nyújt be az olasz kormánykoalíciót alkotó egyik párt, a Liga Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen, és az ezt bejelentő pénteki közleményben mielőbbi választásokat is sürget.

„Akik vesztegetik az időt, az országnak ártanak” – áll a közleményben. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője csütörtökön jelentette be: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

A pártfüggetlen Giuseppe Conte kormányfő azt vetette Salvini szemére, hogy csak pártja szárnyaló népszerűségéből akar tőkét kovácsolni. A bevándorlásellenes Liga vezetője nem is tagadta ezt. Mint mondta, fel fogja kérni az olaszokat, hogy ruházzák fel „minden felhatalmazással”.

Salvini potenciális új szövetségese, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke kijelentette: az előrehozott választások olyan olasz kormányt eredményezhetnek, amely eltökélt végrehajtani „az Olaszország számára szükséges, politikailag inkorrekt reformokat”.

A Corriere della Sera című napilap szerint Salvini azt szeretné, ha október 13-án tartanák az előrehozott választásokat, ehhez viszont a parlamentet augusztus 13-ig fel kellene oszlatni. A lap hozzáteszi, hogy ez kevéssé valószínű a parlament feloszlatásához szükséges bonyolult eljárás miatt. Az olasz parlament ráadásul nyári szünetet tart, s a szenátus elnökének jogkörébe tartozik, hogy mikor hívja ismét össze a törvényhozást. A parlament feloszlatásáról és új választások kiírásáról szóló döntés pedig Sergio Mattarella államfő kezében van.

A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága a felére, mintegy 17 százalékra csökkent. Olasz sajtóelemzések szerint Salvini „felzabálta” az M5S-t.

„Nincs szükség újabb koalíciós kísérletekre”

Salvini óva intett attól, hogy különböző politikai manőverekkel meghiúsítsák az előrehozott választásokat. „Remélem senki sem játszik azzal a gondolattal, hogy átejtse az olaszokat időhúzással és olyan kormány kigondolásával, amely demokratikus értelemben elfogadhatatlan lenne” – hangoztatta a Liga vezetője.

Aggasztónak mondta, hogy a Liga jelenlegi koalíciós partnerétől, az Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) ilyesfajta elképzeléseket lehet hallani, például azt, hogy a Ligát megkerülve összeállnának az ellenzéki, balközép Demokrata Párttal (PD). Salvini egyben sürgette a képviselőket, hogy térjenek vissza a parlamentbe nyári szabadságukból. „Nincs kivetnivaló abban, hogy munkára bírjuk a képviselőket augusztus közepén. Fel kell tápászkodniuk a valagukról dolgozni” – hangoztatta.

A szenátusi frakcióvezetők hétfőn fognak összeülni, hogy kitűzzék a Liga által Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás napját – közölte az olasz felsőház sajtóosztálya.

Laura Garavini demokrata párti olasz szenátor szerint az előrehozott választások követelése mindössze Salvini trükkje, hogy elterelje a figyelmet a gazdaság elképesztően rossz állapotáról. Az SWR német közszolgálati rádió Aktuell című műsorában nyilatkozva Garavini elmondta, hogy a kormánynak nemsokára a költségvetési törvénnyel kellene foglalkoznia, ez viszont fényt derítene az áldatlan gazdasági állapotokra. „Hogy kivonja magát a felelősség alól, új választásokat igyekszik kicsikarni” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Garavini szerint Salvini győzelmet arathat a választásokon, ugyanakkor Olaszország ezzel még inkább jobbra tolódhat politikai síkon, mert a bevándorlásellenes Liga az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párttal állhat össze.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X