Coca-Cola-botrány Magyarországon: vegyes reakciók fogadták a melegbarát plakátokat

A 2019-es Sziget Fesztivál tematikájához igazodva a Coca-Cola Magyarország metróaluljárókban – és nem csak – futó melegbarát plakátokkal állt elő. Mivel a fesztivál a „szeretet forradalma” köré épül, így a cég #loveislove üzenettel látta el üvegeit, és szivárványos címkéket helyezett termékeire. Bár „a szerelem az szerelem” mottójú üvegek csak a fesztivál ideje alatt lesznek beszerezhetőek Magyarországon, a kampány így is ellentétes reakciókat váltott ki a magyar társadalomban: hevesen tiltakozó politikusok, borzongó hitvezetők, kezeiket mosó BKV-sok és szellemes melegbarát reakciók özönlötték el a világhálót.

A háromféle plakáton egy-egy Coca-Colát ivó pár szerepel, hetero- és homoszexuális kapcsolatokat megjelenítve egyaránt. A cég kiemelte, ezzel abbéli hitét szeretné közvetíteni a társadalomnak, hogy bárkinek joga van a szeretetre, a szerelemre, mert a szerelem érzése ugyanaz (#loveislove). Hangsúlyozták: „Mindannyian egyenlők vagyunk, függetlenül a nemzetiségtől, vallástól, nemtől, életkortól, etnikai származástól, beszélt nyelvtől, hobbiktól és véleményektől. Hiszünk abban, hogy mind a hetero-, mind a homoszexuálisoknak joga van azt a személyt és úgy szeretni, ahogy nekik a legjobb”.

Vegyes reakciók

Bár a Coca-Cola Magyarország arra is kitért, hogy „a szeretethez, szerelemhez való jog mindenkié, ahogyan a Coca-Cola is”, Boldog István fideszes képviselő felháborodottan osztotta meg követőivel, hogy elhatárolódik a plakátkampánytól, sőt, amíg nem távolítják el a provokatív plakátjaikat Magyarországról, addig nem fogyasztja a termékeiket, és ugyanerre kér mindenkit.

 

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) erre közleményt adott ki, hogy kivonja magát az állásfoglalás alól, és leszögezte: a metróaluljárókban látható reklámokért nem ők a felelősek. A felháborodás azonban nem csak a képviselő tiltakozásában érhető tetten: a Hit Gyülekezete is ellenzi, és tiltakozó petíció aláírására buzdítja a magyarországiakat. 

Boldog István bejegyzésére Alföldi Róbert színész, rendező is reagált. Hétfő reggel kólázás közben készíttetett magáról fényképet, Facebook-bejegyzését pedig egy szellemes versikével látta el, amellyel egyértelműen a képviselő nyilatkozatára reflektált: „a szerelem az szerelem, petíció ide vagy oda”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?