Rácsok nélkül a világ? – Burka-tilalom Hollandiában


-A A+

Fotó: Reuters

A "burka-törvényként" ismeretes jogszabályzat hatályba lépésével Hollandia azokhoz az európai országokhoz csatlakozik, amelyek kimondják az arcot eltakaró viselet betiltását. A burka egyébként egyesek százmára nők jogainak korlátozását jelenti, míg mások úgy vélekednek, hogy a vallási előírások szabad gyakorlásának a lehetőségét szűkítik be az ilyen megszorító intézkedések.

A rendelkezés nem terjed ki az arcot szabadon hagyó, csak a hajat, illetve a homlokot részben eltakaró hidzsáb viselésére, azonban hatálya alá tartozik a símaszk és a motoros bukósisak viselése is a középületekben.

Augusztus elsejétől úgynevezett burkatilalom lépett életbe Hollandiában, amely nem engedélyezi semmiféle, az arcot eltakaró fátyol vagy kendő viselését az iskolákban, a közösségi közlekedési eszközökön, a kórházakban és a közhivatalokban. A rendelkezés megszegői 150 eurós (mintegy 50 ezer forint) pénzbüntetésre számíthatnak – közölte a helyi média csütörtökön. Ugyanakkor már jelentkezett egy rotterdami illetőségű iszlám szervezet, amely azt nyilatkozta, hogy hajlandó minden bírságot kifizetni, amely a tilalom megszegéséből származik.

A tájékoztatás szerint a továbbiakban nem hordható a muszlim nők által viselt, csak a szemet szabadon hagyó nikáb, és a szemeket is hálószerű anyaggal eltakaró burka. A tilalom nem terjed ki az arcot szabadon hagyó, csak a hajat, illetve a homlokot részben eltakaró hidzsáb viselésére, azonban hatálya alá tartozik a símaszk és a motoros bukósisak viselése is a középületekben. Mint közölték, közterületeken megengedett az említett ruhadarabok viselése, ugyanakkor a rendőrség igazoltatáskor levetetheti azokat.

A rendelkezés arra kötelezi a köztisztviselőket és a tömegközlekedésben dolgozókat, hogy "szólítsák fel az arcukat eltakaró ügyfeleket vagy utasokat, hogy vegyék le a tiltott ruhadarabot, vagy hagyják el az épületet, illetve a tömegközlekedési eszközt. Ennek megtagadása esetén a rendőrség segítségét kérhetik."

A frissen életbe lépett törvény bevezetését Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője 2005-ben vetette fel, de a holland parlament képviselői csak tavaly júniusban szavazták meg. Wilders friss Twitter-üzenetében örömét fejezte ki a törvény hatályba lépése miatt, és kijelentette: „Végre! Mert ez a mi országunk. Ha burkát szeretne viselni, éljen Szaúd-Arábiában vagy Iránban.”

A holland közösségi közlekedési társaságok szerint nem alkalmazható a törvény, ugyanis olyan váratlan eseményekhez vezethet, amelyek fennakadásokat okozhatnak a szolgáltatásban. A helyi sajtó értesülése szerint a társaságok arra utasították az alkalmazottaikat, hogy hagyják figyelmen kívül az új rendelkezést a közlekedés zavartalansága érdekében.

Mi micsoda? A burka a teljes testet fedi, tetőtől talpig, beleeértve a fejet is. A burka viselői sűrű rácsozatú szöveten keresztül láthatják a külvilágot, ők viszont nem látszódnak.  A nikáb egy kombinált kendő, amely egyaránt fedi az arcot és a fejet is, csak a szemeknek hagyva egy keskeny rest. Egészen a hát közepéig ér, hogy teljesen takarja a nő haját is. A csador a fejkendőnél jóval nagyobb méretű, a teljestestet beboríthatja, de az arc szabadon marad. A hidzsáb a muzulmán nők által hagyományosan viselt fejkendő gyakori formája, ami takarja a nyakat, de szabadon hagyja az arcot.

A nemzetközi sajtó beszámolója szerint nem Hollandia az első európai ország, amely korlátozást vezet be az arcot eltakaró ruhadarabok viselésére. Franciaország már 2011-ben betiltotta a teljes arcot eltakaró fátylat, Dániában ezt követően egy évig volt hatályban hasonló rendelkezés, amely idő alatt a hatóságok mintegy 400 esetben 134 és 1340 euró közötti bírságot szabtak ki a tiltott ruhadarabokat viselő muszlim nők számára. Németországban csak részleges tilalmak vannak érvényben az arcot eltakaró kendőkre vonatkozóan, többek között Hessen szövetségi államban tiltott viselésük a közhivatalokban. Ausztriában ez év elején tiltották be az  általános iskolákban a muszlim lányok számára, hogy  arcot eltakaró fejkendőt viseljenek. Az Emberi Jogok Európai bizottsága 2017-ben fogadta el az arcot elfedő ruha viselésére vonatkozó tilalmat. Egyébként az észak-afrikai Marokkóban is betiltották a burka gyártását és árusítását 2017-ben.

Hollandiában becslések szerint mintegy 150 olyan nő él, aki rendszeresen visel burkát vagy nikábot.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X