Halott Oszama bin Laden fia – állítják amerikai kormányzati és hírszerzési források

Foto: nyt.com

Halott Hamza bin Laden, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet egykori vezetőjének fia – jelentette amerikai kormányzati és hírszerzési forrásokra hivatkozva az NBC televízió. Donald Trump amerikai elnök nem akarta kommentálni az információkat.

 

A három idézett, névtelenül nyilatkozó tisztségviselők nem szolgált részletekkel arról, hogy Hamza bin Laden hol és mikor halt meg, sem pedig arról, hogy halálához köze van-e az Egyesült Államoknak.Az NBC emlékeztetett arra, hogy az amerikai külügyminisztérium februárban egymillió dolláros vérdíjat ajánlott fel annak, aki információkat tud nyújtani Hamza bin Ladenről.

Amerikai hírszerzési értesülések szerint ugyanis Hamza bin Laden volt a terrorszervezet új vezetője, apja – akivel 2011-ben a pakisztáni Abbottábád városkában amerikai kommandósok végeztek – állítólag kifejezetten erre képezte ki.

Az újságírók megkérdezték Donald Trump elnököt is erről, ő azonban elhárította a választ. „Ezt nem akarom kommentálni” – fogalmazott.

Hamza bin Laden utolsó közleményét az al-Kaida 2018-ban hozta nyilvánosságra. Ebben az akkor 29 éves terrorista megfenyegette Szaúd-Arábiát és lázadásra szólította fel az Arab-félszigeten élőket.

A hírszerzői információk alapján úgy tűnik, hogy Hamza bin Laden 1989 körül született. Hamza bin Laden |Fotó: nyt.comApja 1996-ban költözött Afganisztánba, és háborút hirdetett az Egyesült Államok ellen. Hamza vele ment, és megjelent az al-Kaida propagandavideóiban. Az al-Kaida vezetőjeként Oszama bin Laden a 2001. szeptember 11-én tetőzött Egyesült Államok elleni műveleteket felügyelte,a New York Világkereskedelmi Központ és a Pentagon elleni támadásokat.

Az amerikai Haditengerészet SEALS csapatai (az AEÁ haderőinek különleges alakulata, a haditengerészethez tartozó kommandósok) 2011-ben ölték meg Oszama bin Ladenet a pakisztáni Abbottabádban lezajlott támadás során. A terrorista vezér legidősebb fia nem tartózkodott a helyszínen. Az ott lefoglalt levelek azt sugallták, hogy az idősebb bin Laden azt akarja, hogy fia csatlakozzon hozzá az Abbottabadba, ahol vezetőként és utódjaként szeretné kiképezni.

Egy 2017. szeptemberi cikkben a terrorizmusellenes szakértő és az FBI volt ügynöke, Ali Soufan elmondta: "Hamzát felkészítik az apja által alapított szervezet vezetői szerepére", és ezt "valószínűleg kedvezően érzékeli a dzsihád rangidős állománya”. Az iszlám állam „kalifátuma”, nyilvánvalóan az összeomlás szélén van – mondta a szekértő – és „Hamza most a legjobb helyzetben  van a globális dzsihádi mozgalom újraegyesítéséhez."

Februárban az amerikai külügyminisztérium  (State Department) bejelentette, hogy 1 millió dollárt fizet a Hamza bin Laden tartózkodási helyére vonatkozó információkért.

A minisztérium Jutalmak az igazságszolgáltatásért programjában a fiatalabb bin Laden-t a Twitteren „egy feltörekvő al-Kaida vezetőnek” írta le, aki „fenyegette az Egyesült Államok biztonságát”.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?