Megállapodtak: Szerbia és Koszovó rendezi viszonyát

Szerbia és Koszovó megállapodásra jutott pénteken a két ország viszonyának rendezéséről az Európai Unió közvetítésével - jelentette be Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.

Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök hosszú hónapokon át folytatott, összesen tíz tárgyalási forduló után tudott megegyezni a kapcsolatok rendezéséről.

Az EU a szerb-koszovói viszony normalizálását jelölte meg annak előfeltételeként, hogy Belgrád, illetve Pristina előre léphessen az európai integrációs folyamatban. A szerbek számára ez az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését, a koszovóiak esetében a társulási megállapodás kidolgozását jelenthetné.

„Annak vagyunk szemtanúi, hogy mindkét fél lépést tett a múltból Európa irányába” – fogalmazott Ashton, és mind Szerbiának, mind Koszovónak gratulált a megállapodás létrejöttét lehetővé tevő „bátorságához". Ashton szavaiból egyértelműnek látszik, hogy az uniós külügyminiszterek elé kerülő jövő hétfői jelentése kielégítőnek minősíti majd a kétoldalú viszony javítása terén elért eredményeket.

A Szerbiától 2008-ban elszakadt, albán többségű Koszovó északi részén a szerb lakosság alkot többséget, és a Belgrád-Pristina viszony normalizálásának legsúlyosabb akadálya az észak-koszovói szerbek helyzetének rendezetlensége volt. Belgrád – amely nem hajlandó elismerni Koszovó állami függetlenségét – széles körű autonómiát akart kialkudni az észak-koszovói szerbek számára, beleértve a rendfenntartás és az igazságszolgáltatás területét is.

A koszovóiak ugyanakkor – mondták diplomaták – nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy országuk nemzetközi elismertsége terén előreléphessenek.

Kimaradt?